Snažan zemljotres u Turskoj

Najmanje 51 osoba poginula u snažnom zemljotresu koji je pogodio istočnu Tursku. Neka sela gotovo sravnjena sa zemljom. Rad spasilačkih ekipa otežavaju naknadni potresi i hladno vreme.

U zemljotresu, jačine 6,6 stepeni Rihterove skale, koji je rano jutros pogodio istočni deo Turske, poginula je 51 osoba. Neka sela su gotovo sravnjena sa zemljom. Strahuje se da je broj žrtava veći, jer rad spasilačkih ekipa otežavaju naknadni potresi i hladno vreme.

Epicentar potresa bio je u provinciji Elazig, a najviše žrtava je u selima oko grada Kovančilara. Većina stanovnika u selima na istoku Anadolije živi u brdima, u kućama od blata, koje se lako ruše. Među stradalima su i četiri devojčice iz iste porodice.

Spasilačkim timovima pridružila se vojska. U ugroženo područje, Vlada i Crveni krst šalju šatore, ćebad, hranu i lekove.

Stanovništvo je upozoreno da se ne vraća u oštećene kuće, zbog opasnosti od njihovog rušenja usled naknadnog pomeranja tla. Zabeleženo je tridesetak naknadnih potresa, od kojih je najjači bio 5,5 stepeni Rihtera.

"Seoske kuće građene su od blata, pa su posledice veće. Naše građevinske firme počeće u ovom području da zidaju kuće od betona", rekao je premijer Turske Tajip Erdogan.

Epicentar potresa, koji se osetio u 4.32 po lokalnom vremenu (3.32 po srednjeevropskom), nalazio se 43 kilometra zapadno od grada Bingola, na dubini od desetak kilometara, saopštili su turska seizmološka opservatorija Kandili i Američki geološki institut, koji prati globalne seizmičke aktivnosti.

Tokom smirivanja tla bilo je još desetak naknadnih potresa, od kojih je najjači bio 4,1 stepen Rihterove skale.

Zemljotresi su česti u Turskoj. U dva snažna potresa koji su 1999. godine pogodili severozapad te zemlje, poginulo je oko 18.000 ljudi.

U potresu jačine 6,4 stepena po Rihterovoj skali, koji je 2003. godine uzdrmao provinciju Bingol, 83 dece je izgubilo život kada se od siline zemljotesa srušila škola.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво