(Ne)moguć susret ruskog patrijarha i pape

Ruska pravoslavna crkva saopštila da je prepreka za susret ruskog patrijarha i rimskog pape preobraćanje pravoslavaca u katoličku veru i da bi prethodno dve crkve trebalo zajednički da osude unijaćenje.

Susret ruskog patrijarha Kirila i rimskog pape Benedikta XVI je moguć ukoliko katolici osude unijatstvo i odustanu od misionarske aktivnosti u Rusiji, izjavio je novi predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, episkop volokalamski Ilarion.

"Susret rimskog pape i patrijarha moskovskog nikada nije isključivan", rekao je donedavni episkop bečki, dodajući da to nije činio ni nedavno preminuli patrijarh Aleksij Drugi.

"Kamen spoticanja danas je prozelitizam (preobraćanje pravoslavaca u katoličku veru) i tema unijatstva", rekao je Ilarion, dodajući da čim bude moguće potpisivanje zajedničke deklaracije u kojoj bi bilo osuđeno unijaćenje, "takav susret može i trebalo bi da se održi".

"Ne zanima nas takav sastanak kao pi-ar akcija pred televizijskim kamerama. Interesuje nas otvaranje nove stranice u odnosima pravoslavlja i katoličke crkve", rekao je predsednik Odeljenja, na čijem čelu je bio mitropolit smoljenski i kalinjingradski Kiril, sada ruski patrijarh.

Obe strane, kako je istakao, treba da "odustanu od duha konkurencije i suparništva i pređu na saradnju".

"Mi nismo neprijatelji, već saradnici, imamo zajedničko misionarsko polje", rekao je vladika Ilarion.

Kao predstavnik Ruske pravoslavne crkve u međunarodnim evropskim organizacijama, Ilarion je u februaru rekao da je "stvorena teška situacija u Ukrajini u vezi s problemom između pravoslavaca i grko-katolika, koji su 1990-ih u mnogim oblastima na zapadu te zemlje nasilno zauzeli pravoslavne crkve".

Govoreći o papi Benediktu XVI, episkop volokolamski je istakao da je poglavar Rimokatoličke crkve "dobar primer čoveka koji se ne boji da bude kritikovan", a da glavnom dužnošću smatra da govori "ono čemu ga uči Crkva".

Za odnose Ruske pravoslavne crkve sa državom, Ilarion je rekao da su "bliski idealnima" i da crkva oseća apsolutnu slobodu - niko je ne kontroliše i ona ima mogućnost da utiče na društvene procese".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво