Rusija i Kina protiv sankcija Mugabeu

Rusija i Kina sprečile su Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da uvede kaznene mere čelnicima režima zimbabveanskog predsednika Roberta Mugabea, tvrdeći da američko-britanski predlog rezolucije predstavlja „još jedan pokušaj" tih država da najmoćnije telo svetske organizacije uvedu u proces koji nema veze sa očuvanjem mira i stabilnosti u svetu.

Protiv predloga sankcija glasali su još Južna Afrika, Libija i Vijetnam, dok se Indonezija uzdržala od glasanja o rezoluciji kojom je bilo predviđen embargo na izvoz oružja u Zimbabve, zamrzavanje imovine i zabrana putovanja ključnim zvaničnicima vlade u Harareu.

 

Od samog početka sednice petnaestočlanog tela bilo je kristalno jasno da je bilo kakvo izjašnjavanje, suštinski, bespotrebno, jer su dve stalne članice Saveta bezbednosti bile protiv uvođenja sankcija čelnicima vladajuće partije u Zimbabveu, ZANU-PF.

„Videli smo još jedan očigledan pokušaj da se Savet odvede izvan granica ovlašćenja i daleko od čuvanja međunarodnog mira i bezbednosti," rekao je nakon sednice ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

Ruski i kineski diplomati su tokom sedmice koja je prethodila glasanju upozoravali da bi uvoćenje sankcija režimu Roberta Mugabea moglo predstavljati otežavajuću okolnost u trenutku kada organizacija Afričke unije i Južnoafrička zajednica za razvoj pokušavaju da organizuju pregovore rivalskih strana u Zimbabveu. Sličan stav, tokom sedmice, iznosio je i juđnoafrički ambasador Dumisani Kumalo.

Kineski ambasador Vang Guanđa je, takođe, rekao da Peking ima „nepremostive probleme" sa sadržajem predloga rezolucije.

Britanija, koja je uz SAD, i predložila kaznene mere protiv Mugabea i još 13 zvaničnika njegovog režima, ocenila je da odbijanje Rusije i Kine da podrže sankcije predstavlja „rđavu uslugu dugoročnim interesima naroda Zimbabvea."

Glasanje u savetu bezbednosti usledilo je svega nekoliko dana nakon što je zamenica generalnog sekretara UN Aša Rouz Migiro upozorila da je u Zimbabveu na pomolu ozbiljna humanitarna kriza za oko pet miliona ljudi, te da je ishod nedavnih predsedničkih izbora „na kojima je učestvovao samo jedan kandidat, bio lako predvidljiv."

Za deset poslednjih godina, Mugabeov režim je vodio katastrofalnu ekonomsku politiku što je rezultiralo galopirajućom inflacijom i begom oko tri miliona stanovnika u susednu Južnu Afriku.

Lider opozicije u Zimbaveu Morgan Cvangiraj bojkotovao je drugi krug izbora, nakon što je odneo pobedu u prvom odmeravanju snaga sa Mugabeom krajem marta.

Između dva kruga, režim u Harareu organizovao je hajku na pristalice opozicije u kojima je ubijeno više od 100 simpatizera Cvangirajeve partije, oko 5.000 ih je nestalo, dok je 200.000 proterano iz domova. I lider opozicije, izvesno vreme, proveo je u holandskoj ambasadi u Harareu, gde se sklonio od pretnji paravojnih formacija bliskih vladajućoj stranci.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво