Nove nevolje za Roda Blagojevića

Smenjeni guverner američke savezne države Ilinois Rod Blagojević optužen da je pokušao da proda mesto u senatu upražnjeno izborom Baraka Obame za predsednika SAD. Tužilaštvo tvrdi da su Blagojević i još šestorica njegovih saradnika razgovarali u mogućnosti da se Obamina stolica u Senatu trampi za novac, dobro plaćen posao ili mesto u novoj administraciji.

Optužnica protiv Blagojevića sadrži 19 tačaka, uključujući i navode da je bivši guverner Ilinojsa bio deo sheme, u kojoj je, kao protivuslugu za isplaćivanje milijardi dolara iz državnih penzionih fondova, dobijao ozbiljne količine novca.

Osim kontroverznog bivšeg guvernera srpskog porekla, optuženi su i njegov brat Robert, šefovi kabineta Džon Heris i Alonzo Monk, bliski saradnik Kristofer Keli i lokalni lobista Vilijem Ćelini.

Tužilaštvo tvrdi da malo poznati Antoan Toni Recko, još dve osobe i Blagojević sklopili, suštinski, jednostavan dogovor, prema kojem im je giverner omogućavao da zarade silan novac, koji su imali podeliti kada Blagojeviću istekne mandat.

Donedavnu guverner Ilinojsa nije bio odmah dostupan za komentar, jer se sa porodicom, kako javljaju američki mediji, odmara u Diznilendu.

Blagojević je priveden zbog optužbi da je pokušao da iskoristi tekući izbor za naslednika novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame u Senatu, s obzirom da tu odluku treba da donese u svojstvu guvernera savezne države Ilinois.

Blagojević je uhapšen 9. decembra zbog optužbi da je pokušao da iskoristi izbor za naslednika novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame u Senatu, s obzirom da mu je pravo na tu odluku pripadalo mestom guvernera savezne države Ilinois.

Kako piše "Njujork tajms", Blagojević je tokom konsultacija o izboru Obaminog naslednika u Senatu, raspravljao i o postavljanju njegove supruge u upravni odbor neprofitnih organizacija, čime bi joj bila omogućena plata od oko 150.000 dolara.

Raspravljano je i o postavljanju Blagojevića na funkciju u Stejt departmentu ili imenovanje za ambasadora, piše njujorški dnevnik, navodeći da se u 76 strana dugom izveštaju navode njegove reči kako je spreman "da proda ili trampi Ilinois".

U transkriptu se, takođe, navodi da je Blagojević rekao jednom od pomoćnika da je osoba, identifikovana kao "kandidat broj 5" ponudila oko 500.000 dolara u zamenu za mesto u Senatu.

Nekoliko dana pre hapšenja, Blagojević je odbacio optužbe, poredeći prisluškivanje njegovih razgovora sa čuvenom aferom "Votergejt", nakon čijeg je otkrivanja tadašnji predsednik Ričard Nikson bio praktično najuren iz Bele kuće.

Federalni tužilac Patrik Ficdžerald uzvratio mu je opaskom da bi se zbog ovakvog postupka Abraham Linkoln prevrnuo u grobu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво