Janukovič položio zakletvu

Ukrajina će zauzeti neutralan položaj na međunarodnoj sceni, rekao prilikom polaganja zakletve novi predsednik Viktor Janukovič.

Na inauguraciji za predsednika Ukrajine, Viktor Janukovič položio je zakletvu i postao četvrti predsednik Ukrajine od sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Janukovič je poručio u svom inauguracionom govoru pred Skupštinom da će Ukrajina zauzeti neutralan položaj na međunarodnoj sceni.

"Izazovi kojima se suočava međunarodna zajednica nalažu da se ujedinimo na najširem mogućem nivou. Mi smo spremni da učestvujemo u ovom procesu kao nesvrstana evropska zemlja", rekao je Janukovič.

Agencija Frans pres navodi da je ovim Janukovič nagovestio da neće nastojati da približi Ukrajinu ni Rusiji ni Zapadu.

Takav Janukovičev stav u kontrastu je sa stavom njegovog prozapadnog prethodnika Viktora Juščenka koji se zalagao za uključenje Ukrajine NATO-u.

Novi predsednik Ukrajine Viktor Janukovič rekao je da će Ukrajina "kao most između istoka i zapada" slediti spoljnu politiku koja će težiti podjednakom partnerstvu sa Rusijom, Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama.

U znaku da novi ukrajinski predsednik neće odustati od približavanja zemlje Evropskoj uniji, njegovi savetnici su najavili da će njegovo prvo zvanično putovanje u inostranstvo biti u Brisel, a ne u Moskvu.

Ceremoniju inauguracije, kojoj su prisustvovali brojni svetski lideri, bojkotovali su bivši predsednik Viktor Juščenko i Janukovičeva rivalka na izborima, aktuelna premijerka Julija Timošenko.

Inauguraciji prisustvuje 11 šefova država, 15 ministara spoljnih poslova i četiri predsednika parlamenta, javila je agencija Frans pres.

OEBS: Transparentni izbori

Prema konačnim zvaničnim rezultatima, Janukovič je u drugom krugu predsedničkih izbora 7. februara dobio 3,48 odsto glasova više od rivalke, ukrajinske premijerke Julije Timošenko.

Premijerka je najpre najavila da će se žaliti na rezultate izbora, ali je kasnije izjavila da povlači zahtev, tvrdeći da joj je pred sudom "nemoguće da odbrani svoja prava".

OEBS je saopštio da su izbori bili pošteni i transparentni, a isto su ocenili i posmatrači iz drugih međunarodnih organizacija koji su pratili ukrajinske izbore.

Odlazeći predsednik Ukrajine Viktor Juščenko izjavio je da bi politika novoizabranog šefa države Viktora Janukoviča mogla da vrati Ukrajinu u vazalni položaj prema Rusiji i dodao da su Janukovičevi planovi degradirajući za državu i da će loše uticati na evropski put Ukrajine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво