Janukovič zahteva obaranje Vlade

Stranka novog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča pokrenula proces izglasavanja nepoverenja Vladi premijerke Julije Timošenko. Čeka se Vladin izveštaj o radu. Za obaranje potrebna većina od 226, od ukupno 450 poslanika u parlamentu.

Viktor Janukovič i njegova Partija regiona pokrenuli su proces izglasavanja nepoverenja Vladi premijerke Julije Timošenko, koja osporava Janukovičevu izbornu pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora, održanom 7. februara.  

Janukovičeva Partija regiona objavila je Nacrt rezolucije "o odgovornosti Vlade" na zvaničnoj Internet stranici skupštine, što označava početak procesa koji vodi do izglasavanja nepoverenja Vladi. Od Timošenkove je već zatraženo da podnese ostavku, ali je ona to odbila.

Članovi Vlade, možda, čak i Timošenkova lično, kako se očekuje, trebalo bi da podnesu izveštaj o radu Vlade u skupštini, posle čega bi usledilo glasanje poslanika. Za obaranje Vlade potrebna je prosta većina od 226 od ukupno 450 poslanika u parlamentu.

Nakon što je Timošenkova u Visokom administrativnom sudu uložila žalbu na drugi krug izbora, u kome je Janukovič dobio tesnu većinu od 3,5 odsto glasova, Vrhovni sud suspendovao je rezultate predsedničkih izbora u toj zemlji.

Treći krug izbora?

Sud mora da odluči o žalbi Timošenkove do 25. februara, kada Janukovič zvanično treba da preuzme dužnost i položi zakletvu na specijalnoj sednici parlamenta.

Timošenkova, koja tvrdi da je izvršena izborna krađa i traži raspisivanje trećeg kruga izbora, rekla je nakon izbora u televizijskom obraćanju naciji, da šta god da se desi u budućnosti, Janukovič nikada neće postati legitimno izabran predsednik Ukrajine.

I odlazeći predsednik Ukrajine Viktor Juščenko izjavio je da bi politika novoizabranog šefa države Viktora Janukoviča mogla da vrati Ukrajinu u vazalni položaj prema Rusiji i dodao da su Janukovičevi planovi degradirajući za državu i da će loše uticati na evropski put Ukrajine.

Prema konačnim rezultatima, Janukovič je u drugom krugu predsedničkih izbora, pobedio Timošenkovu sa prednošću od 3,5 odsto, ili 890.000 glasova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи