Читај ми!

Japan otkrio planove za drastično jačanje svojih raketnih snaga

Zemlja izlazećeg sunca, koja je prošle godine i formalno donela odluku da udvostruči svoje izdvajanje za odbranu, počinje intenzivan rad na opremanju svojih oružanih snaga krstarećim projektilima srednjeg dometa i novim antiraketnim sistemima.

Prošle godine japanska vlada je objavila da će do 2027. godine udvostručiti izdvajanje za odbranu. Detalji tog plana poslednjih nedelja polako izlaze na svetlo dana, pa je sada izvesno da će u skladu s prethodnim, relativno šturim najavama japanska država dobar deo tog novca uložiti u kupovinu i razvoj raketnog naoružanja.

Naime, premijer Fumio Kišida u obraćanju poslanicima parlamenta pre nedelju dana je saopštio da će japanska država za potrebe svoje armije kupiti do 400 američkih krstarećih projektila "tomahavk" koji će biti uvedeni u naoružanje do 2026. godine.

Reč je o najnovijoj verziji rakete iz te porodice, koja ima domet preko 1.600 kilometara i čije je korišćenje u oružanim snagama SAD počelo 2021. godine.

Takođe, zna se i da će dalekoistočna carevina raditi na preradi domaće protivbrodske rakete kratkog dometa od oko 100 kilometara "tip 12" kako bi stekla sposobnost da gađa protivnikove nosače aviona dalje od svoje obale, pa i cilja raketne lansere u obalskom pojasu azijskog kontinenta.

Tu ofanzivnu moć Zemlja izlazećeg sunca nije do sada posedovala, jer je zvanično tumačenje njenog ustava iz 1947. godine, u narodu poznatog kao "ustav mira", nalagalo da se zemlja uzdrži od nabavke i proizvodnje oružja kao što su rakete srednjeg i velikog dometa ili nosači aviona i strateški bombarderi, koje omogućava dejstvo daleko od sopstvene teritorije.

Reč je, dakle, o zaokretu u bezbednosnoj politici Japana koji je donelo shvatanje da su susedi Kina i Severna Koreja daleko odmakli u razvoju i masovnoj proizvodnji svih tipova raketnog naoružanja i nuklearnih bombi, te da pasivna odbrana koja se sastoji u nastojanju da se presretnu njihovi projektili nipošto više nije dovoljna, već da su neophodna ofanzivna sredstva za udar po raketnim bazama na protivničkoj teritoriji.

Rušenje starih tabua

Japan je, pišu domaći mediji, još 2017. godine zatražio od SAD da razmotre prodaju "tomahavka" Tokiju, ali je taj predlog bio odbijen jer su stratezi u Vašingtonu ocenili da bi bilo rizično da savremena i tajna američka vojna tehnologija dospe u strane ruke.

Međutim, nakon ruske intervencije u Ukrajini i reizbora kineskog predsednika Si Đinpinga, a u svetlu ubrzanog jačanja kineskih raketnih snaga i mornarice, u vojnopolitičkom vrhu u Vašingtonu, čini se, preovladalo je mišljenje da je američki dominantni geopolitički položaj u svetu ugrožen i vojna premoć SAD i njenih saveznika u Istočnoj Aziji na izdisaju, pa sada transfer ubojitih "tomahavka" Japanu više nije tabu.

Vlada u Tokiju je nakon početka rata u Ukrajini obznanila da će se povinovati ranijem američkom zahtevu da slično članicama NATO-a svoje izdvajanje za odbranu poveća na dva procenta bruto društvenog proizvoda.

Japan je do tada tradicionalno godišnje usmeravao oko jedan posto svog BDP-a na vojsku, što je u zavisnosti od vrlo promenljivog kursa jena, preračunato u dolare, uglavnom iznosilo između 35 i 49 milijardi američkih dolara.

Američko, ali i svoje kljuse

Pored kupovine američkog naoružanja, puno finansijskih sredstava biće uloženo i u domaće kapacitete, naročito u razvoj projektila koji mogu da presretnu balističke i hipersonične rakete.

Korisnik vladinih davanja biće kompanija "Micubiši elektrik". Ona proizvodi protivavionsku raketu srednjeg dometa prosto poznatu pod oznakom "tip 03", koja bi kroz usavršavanje softvera za praćenje objekata u vazduhu trebalo da bude prilagođena za obaranje protivničkih projektila i tako upotpuni moć japanske armije, koja već poseduje američke sisteme slične funkcije "PAC-3" (unapređeni "patriot"). Rad na tome trebalo bi da počne u toku ove godine.

Vojska planira da to antiraketno oruđe uvede u naoružanje četrnaest jedinica, od čega bi najveći broj njih, japanska štampa spekuliše: čak polovina, bila raspoređena na krajnjem jugu zemlje, u arhipelagu Nansei, koji se prostire od većeg ostrva Kjušu na severu do sićušnog Jonagunjija, koji se nalazi na samo 110 kilometara od Tajvana.

Preostali antiraketni sistemi koji koriste pomenutu raketu bili bi postavljeni tako da štite nuklearne centrale i drugu vitalnu infrastrukturu.

"Tip 03" ima domet od oko 100 kilometara i slično pomenutom "PAC-3", čiji je domet oko 40 kilometara i koji je efikasan na visinama do 20 kilometara, moći će da gađa balističke rakete nakon njihovog ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu.

Pored ovih sistema koji se stacioniraju na kopnu, Japan poseduje antibalističke projektile "SM-3", koji protivničke rakete love u orbiti nakon što su napustili atmosferu. Japanska vojska i vlada, međutim, žele sposobnost da neutrališu neprijateljske projektile odmah nakon lansiranja pre nego što zađu u svemir, za šta je potreban sistem većeg dometa, pa i brzine od preko pet maha, ako se žele zaustaviti hipersonične rakete. Zato će značajan deo novog vojnog budžeta otići i na zajednički razvoj takvog moćnog sredstva odbrane sa Sjedinjenim Državama.

Jačanje sopstvene odbrambene moći – jačanje vojne nezavisnosti od Vašingtona?  

Japan će deo paketa od nekoliko desetina milijardi dolara dodatnog novca za odbranu usmeriti na otvaranje novih kasarni na svojim ostrvima u blizini Tajvana, kao što je popularno turističko odredište Išigakiđima, jačanje izviđačkog i transportnog vazduhoplovstva koji igraju presudnu ulogu u odbrani tih od matice udaljenih i raštrkanih ostrva i lansiranje novih vojnih satelita sposobnih da brzo detektuju lansiranje protivničkih raketa.

Japan je nedavno počeo i rad na razvoju elektromagnetnog topa koji bi mogao da posluži za obaranje neprijateljskih projektila.

Mada se naoružavanje krstarećim raketama srednjeg dometa kao što su "tomahavk" i prerađeni domaći "tip 12", te razvoj antibalističkih sistema, vojnih satelita i elektromagnetnog topa stavljaju u kontekst zajedničkog suprotstavljanja sa SAD pretnji koja dolazi iz Kine i Severne Koreje, valja primetiti da sticanjem sopstvenih sposobnosti za presretanje neprijateljskih projektila i ofanzivno ratovanje, Japan zapravo smanjuje oslanjanje na američke snage i tako jača svoju vojnu nezavisnost od Vašingtona. 

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво