Читај ми!

Burno u gruzijskom parlamentu – poslanici se potukli za vreme rasprave o spornom zakonu

Poslanici gruzijskog parlamenta su se potukli za vreme debate o novom zakonu koji se bavi "stranim agentima", za koji kritičari navode da je napisan po uzoru na ruski zakon.

Na video-snimku iz skupštinske sale u Tbilisiju vidi se kratka ali nasilna tuča poslanika nakon što je predsedavajući skupštinskog odbora za pravna pitanja hteo da izrekne kaznu lideru opozicionog Ujedinjenog nacionalnog pokreta, koja se protivi donošenju zakona, preneo je Rojters.

Vladajuća koalicija Gruzijski san je prošlog meseca najavila da će podržati predlog zakona, koji tek treba da prođe i druge faze kako bi bio proglašen.

Ukoliko bude usvojen, zakonom će od organizacija čiji je budžet sačinjen od novca iz inostranstva više od 20 odsto biti traženo da se registruju kao "strani agenti" i biće podvrgnuti nadzoru ministarstva pravde, a u suprotnom će im biti izrečene novčane kazne.

Kritičari predlog zakona porede sa ruskim zakonom iz 2012. godine, koji se od tada širio i koristio za, prema Rojtersu, obračun sa ruskim civilnim društvom i nezavisnim medijima.

"Rusko zakonodavstvo koje se sada predlaže u parlamentu protivno je nacionalnim interesima Gruzije, protiv naših evropskih aspiracija. Cela međunarodna zajednica i gruzijska zajednica su saglasne oko ove teme", rekao je aktivista za građanska prava i opozicioni političar Irakli Pavlenišvili.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili rekla je da će staviti veto na zakon, za koji je rekla da će ugroziti nade Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u.

Ipak, parlament može da izglasa zakon uprkos vetu predsednice. 

Prošlog meseca, više od 60 organizacija civilnog društva i medija u Gruziji saopštilo je da se neće pridržavati zakona ako bude usvojen.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво