Читај ми!

SAD planiraju još oštrije sankcije Kini – Tik tok "kao špijunski balon u telefonu"

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici postepeno jačaju sankcije protiv kineskih preduzeća iz oblasti telekomunikacija.

Američka i kanadska vlada, kao i Evropska komisija i Evropski parlament, krajem februara su doneli odluku da svojim činovnicima zabrane instaliranje kineske aplikacije za deljenje kratkih video snimaka Tik tok na telefonima, zbog strahovanja da bi ona mogla biti iskorišćena za špijunažu.

Američki mediji danas javljaju da je na inicijativu poslanika Republikanske partije, Komitet za spoljne poslove Donjeg doma američkog parlamenta (Kongresa) usvojio predlog da se iz bezbednosnih razloga praktično u potpunosti zabrani korišćenje Tik toka u SAD sankcionisanjem kompanija koje s njim posluju. To znači da će isti predlog verovatno uskoro biti iznesen na glasanje pred punim sastavom Kongresa.

Smatra se da u SAD oko 100 miliona ljudi koristi Tik tok, čiji je vlasnik mlada kineska kompanija "Bajt dens". Osnovana u 2012, njena vrednost je već u 2021. bila procenjena na oko 140 milijardi dolara.

Iste godine kompanija, čije sedište je u prestonici Pekingu, je ostvarila prihod od čak 58 milijardi dolara.

Interesantno je da je prilikom rasprave koja je prethodila glasanju u Komitetu za spoljne poslove, predsedavajući kongresmen Majkl Mekol, aludirajući na nedavnu aferu u vezi sa kineskim balonom koji je oboren nedaleko od istočne obale SAD, izjavio da je posedovati Tik tok "isto kao imati špijunski balon u telefonu".

Štaviše, po pisanju američkog lista Vol strit džurnal, Vašington planira i da dalje poveća pritisak na kineskog giganta iz oblasti telekomunikacije i elektronske industrije "Huavej", tako što će mu uskratiti pristup američkim licencama u vezi sa 4G tehnologijom.

"Huavej", kao jedna od kineskih kompanija na crnoj listi američkog Ministarstva trgovine, do sada je trpeo sankcije koje se su se odnosile na najnovije tehnologije, uključujući tu i američke patente koji nalaze primenu u 5G tehnologiji, u čijem je ukupnom razvoju "Huavej" predvodio svet.

Bela kuća je "Huaveju" prvi put uvela sankcije 2019. - jedna od najtežih mera je bila zabrana prodaje čipova zasnovanih na američkim patentima toj kompaniji, koji su ugrađivani u mobilne telefone koje je proizvodila.

Konkretno, američki časopis, koji citira neimenovani izvor, sada piše da je Bela kuća naložila Ministarstvu trgovine da onemogući dalji izvoz i prodaju, koju "Huavej" ostvaruje u sferi 4G tehnologije, jer je došao trenutak da se "nanese više bola" kineskoj kompaniji i "pokuša da se dovrši njena propast".

Jačanje sankcija u odnosu na "Huavej" vrši se, tvrdi list, pod izgovorom nacionalne bezbednosti.

Izgovor za sankcije – kinesko špijuniranje

Pojedini analitičari u Istočnoj Aziji ocenjuju da je sada vidno zašto su proteklih nedelja američki, a onda i drugi svetski mediji, bili preplavljeni izveštavanjem o kineskom balonu, koji je u SAD proglašen špijunskim i pre obaranja, uprkos tome što se slični incidenti u principu smatraju relativno nebitnim i po pravilu rešavaju diskretno diplomatskim kanalima (i drže dalje od očiju šire javnosti).

Jer, kažu oni, sada je jasno da je medijska buka o navodnom špijuniranju koje sprovodi Kina koristeći balone poslužila za pokretanje nove kampanje za sankcionisanje kineskih kompanija iz oblasti telekomunikacija i informativne tehnologije kao subjekata koji omogućavaju obaveštajni nadzor, u sklopu šireg napora Vašingtona i njegovih vojnopolitičkih saveznika da uspore tehnološki i ekonomski razvoj narodne Republike Kine i zadrže globalnu premoć Zapada.

Kineski komentatori pooštravanje tehnoloških sankcija protiv svoje zemlje dovode i u vezu sa pritiscima da se Peking distancira od Moskve i izveštavanjem na Zapadu o navodnoj predstojećoj vojnoj podršci Kine ratnom naporu Rusije u Ukrajini.

S druge strane, argument koji se često može čuti u SAD kada su u pitanju tehnološke sankcije je da kineska preduzeća, čak i ona privatna, rade u dosluhu sa vlastima u Pekingu, kao i to da su u samoj Kini zabranjene aplikacije i društvene mreže stranog porekla.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво