Читај ми!

Rat Desantisa i Diznija: U gradu je novi šerif, kraljevstvu dolazi kraj

Guverner Floride Ron Desantis potpisao je zakon koji mu daje kontrolu nad samoupravnim okrugom Diznija, čime se, kako prenosi Gardijan, kažnjava kompanija zbog protivljenja zakonu koji ograničava seksualnu orijentaciju i rodni identitet u školama.

Ron Desantis je tokom konferencije za štampu na jezeru Buena Vista u blizini Orlanda izjavio da "korporativnom kraljevstvu konačno dolazi kraj".

"U gradu je novi šerif, a odgovornost će biti naredba dana", istako je Desantis.

Predlog zakona daje ovlašćenja Desantisu da imenuje petočlani odbor koji će nadgledati vladine usluge koje Diznijev distrikt pruža u tematskom parku na Floridi.

Kvazivladin entitet, kako navodi Gardijan, ima ovlašćenja da prikuplja prihode za neizmirene dugove i pokriće troškova usluga.

"Ovde imamo situaciju koja je u osnovi bila neodbranjiva iz perspektive politike. Kako da jednom tematskom parku date sopstvenu vladu, a zatim da drugačije tretirate sve druge tematske parkove? Smatramo da to nije bila dobra politika", izjavio je Desantis.

Dizni nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Republikanci sa Floride su prošle godine ciljali na Dizni nakon što se uprava javno sukobila sa Desantisom zbog zakona koji ograničava nastavu o rodu i seksualnoj orijentaciji u školama. Taj zakon njegovi protivnici nazivaju "ne govori gej".

Tadašnji Diznijev glavni izvršni direktor Bob Čapek javno je izrazio razočaranje predlogom zakona kojim se ograničava LGBTQ+ diskusija u školama i izjavio da je zabrinut zbog toga što bi predlog mogao da postane zakon.

Među govornicima na ceremoniji potpisivanja zakona bio je i roditelj koji je kritikovao Dizni zato što je govorio protiv državnog zakona o obrazovanju, rekavši da je kompanija "izabrala pogrešnu stranu moralnog argumenta".

Druga osoba koja se predstavljala kao dugogodišnji zaposlenik Diznijevog tematskog parka osporila je politiku kompanije u vezi sa vakcinacijom.

Dizni vorld je najveći poslodavac u centralnoj Floridi sa blizu 75.000 zaposlenih, a tematski park je 2021. privukao 36,2 miliona posetilaca, navodi Asocijacija za tematsku zabavu.

Stvaranje Ridi Krik impruvment distrikta, kako je poznata 55-godišnja Diznijeva vlada, i kontrola koju je dala Dizniju nad 11.000 hektara na Floridi, bio je ključni element u planovima kompanije za izgradnju blizu Orlanda šezdesetih godina prošlog veka.

Zvaničnici kompanije saopštili su da im je potrebna autonomija za planiranje futurističkog grada zajedno sa tematskim parkom. Međutim, grad nikada nije izgrađen, a umesto toga, prerastao je u tematski park Epkot.

Diznijeva vlada dozvoljava kompaniji da pruža usluge kao što su zoniranje, zaštita od požara, komunalne usluge i infrastruktura.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи