Читај ми!

Bregzit, kovid ili klimatske promene – zašto nema dovoljno povrća u Velikoj Britaniji

Nestašice hrane pre pandemije bile su nezamislive na Zapadu. Britanija se u decembru izborila sa nestašicom jaja, a kraj zime obeležavaju prazni rafovi sa povrćem.

Britanci, koji već mesecima zbog inflacije paze na svaki peni, poslednjih nedelja primećuju nestašicu povrća u samoposlugama.

Ona je i ozvaničena u poslednjih nekoliko dana kada je većina lanaca ograničila broj glavica zelene salate ili broj komada krastavca ili paradajza koje možete da kupite.

Neke samoposluge dozvoljavaju dva, a neke tri komada povrća po kupcu.

Šezdeset jedan posto građana nije iznenađen.

"Iskreno, trenutno kupujem samo najjeftinije zbog inflacije i troškova života, ali me ovo plaši", kaže jedna od mušterija, dok druga konstatuje da nema voća, koje je htela da kupi, jer su rafovi prazni.

Stariji kupci znaju kako da se nose sa nestašicom.

"Moramo da se dovijamo sa konzerviranim povrćem dok se sveže ne vrati", naglašava stanovnica istočnog Londona.

Britanci se lako prilagođavaju štednji.

Starija generacija dobro pamti posleratnu ishranu na tačkice, koja je trajala čak do 1954. godine – duže nego u Jugoslaviji.

Repa umesto salate

No, bez obzira na protestantski stoicizam, nacija je sa šokom, ali i podsmehom, reagovala na ovu izjavu britanske ministake za poljoprivredu Terez Kofi.

"Važno je da gajimo posebnosti naše zemlje. U ovo doba godine obično se jede repa, a ne zelena salata, paradajz i slično", rekla je Kofijeva u parlamentu.

Najbolju prijateljicu bivše premijerke Liz Tras karikaturisti od tada prikazuju ili kao Mariju Antoanetu ili sa repom umesto glave.

Inflacija ili Bregzit?

No, koji su stvarni uzroci ovakve situacije? Inflacija je svakako jedan.

U poslednje dve godine, cene energenata skočile su za 79 procenata, a stočna hrana za 57 odsto.

Rat u Ukrajini najviše je uticao na vrtoglavi skok cene veštačkog đubriva od 169 odsto.

Poljoprivrednica i predsedavajuća organizacije "Spasite britansku hranu" Liz Vebster ukazuje da „svi poljoprivrednici u Britaniji smanjuju proizvodnju iz različitih razloga", ali koren problema vidi u izlasku zemlje iz Evropske unije.

Klimatske promene u Španiji i Maroku

Bregzit je svakako udarac na lanac snabdevanja, ali analitičari ističu da su nestašice takođe posledica skupljih cena rada i klimatskih promena.

Uzrok najnovije nestašice vide u hladnoći, kiši i poplavama u Španiji i Maroku iz kojih dolazi skoro sav uvoz paradajza.

Ukazuju da je situacija slična u Irskoj, iako je reč o članici Evropske unije.

"Ove godine sve je teže zbog cena goriva. Mnogi uzgajivači ništa ne sade. Trebalo bi da je engleski krastavac već dozreo, ali jedva da ga ima", kaže uzgajivač povrća Džimi Ruso.

Svi se uzdaju da će sa prolećem skočiti i proizvodnja, posebno u Španiji, koja proizvodi trećinu voća i povrća u Evropskoj uniji.

Međutim, zna se čiji potrošači imaju prednost.

Britanska ministarka za poljoprivredu Terez Kofi, posle razgovora sa nakupcima, predviđa da će ovakvo stanje potrajati još dve do četiri nedelje.

Nestašica povrća postala je političko pitanje.

I to je samo jedno od pitanja na koje britanska vlada nema odgovor.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи