Читај ми!

Fauda uživo, deset mrtvih i 100 ranjenih u Nablusu

Sa zvučnika džamija u Nablusu emitovani su pozivi za početak borbe protiv izraelskih snaga, nedugo pošto je u napadu Izraelskih odbrambenih snaga ubijeno devet osoba, uključujući lidere lokalnih odreda militantnog krila Islamskog džihada. Brigada El Kuds potvrdila da učestvuje u sukobima. Predstavnici Hamasa upozorili da gube strpljenje.

Фауда уживо, десет мртвих и 100 рањених у Наблусу Фауда уживо, десет мртвих и 100 рањених у Наблусу

Eksplozije i pucnjava odjekuju Nablusom posle poziva lokalnih islamista na sukobe sa izraelskim snagama bezbednosti u čijoj su akciji, dan ranije, stradala četiri pripadnika militantnog krila Islamskog džihada, ali i sedamdesetdvogodišnji starac čija uloga još nije rasvetljena.

U sukobima je, prema podacima lokalnih palestinskih vlasti, do sada stradalo deset osoba, dok je 100 ranjeno, što je izazvalo talas nezadovoljstva među lokalnim Palestincima i pokrenulo akcije brigade El Kuds – najmilitantnijeg krila Islamskog džihada.

Krhka stabilnost u Nablusu raspala se u paramparčad pošto su pripadnici izraelskih snaga i agenti Šin beta opkolili zgradu u tom gradu u pokušaju da uhvate pripadnike brigade El Kuds, koje smatraju odgovornim za smrt narednika Ida Baruha, ubijenog u terorističkom napadu prošlog oktobra.

Najmanje dvojica pripadnika ove palestinske milicije ubijena su pošto su odbili da se predaju izraelskim snagama, javljaju mediji u Tel Avivu.

Među ubijenima je i jedan od vođa Brigade Balata, militantne organizacije nastale u izbegličkom kampu nedaleko od Nablusa. Jedan od pripadnike ove brigade ubijen je sredinom novembra, a njegova sahrana, prema ustaljenoj tradiciji, pretvorena je u poligon za širenje ratobornih poruka i najavu novog talasa nasilja.

Akciji Šin beta prethodilo je hapšenje dvojice Palestinaca za koje Izraelci tvrde da su deo ćelije koja je planirala ubistvo ovog narednika i još seriju terorističkih napada.

"Pripadnici pokreta otpora u Pojasu Gaze prate eskalaciju zlodela koja čini neprijatelj na okupiranoj Zapadnoj obali i naše strpljenje je na izmaku", rekao je portparol vojnog krila Hamasa, Abu Ubeida.

Ubrzo zatim palestinski demonstranti izašli su na ulice i zapalili gume nedaleko od izraelske granice.

Napad je osudio i palestinski predsednik Mahmud Abaz, čiji je uticaj prethodnih godina neznatan zbog silnih problema i suštinske propasti američkog plana o rešavanju palestinskog pitanja.

U sukobima na Zapadnoj obali, samo prošle godine ubijeno je oko 170 ljudi, odnosno 150 Palestinaca i 20 Izraelaca.

Tenzije u Palestini, uzroci u Iranu

U prethodnih mesec dana, administracija Džozefa Bajdena je u region uputila čak tri visoka zvaničnika – državnog sekretara Entonija Blinkena, šefa Centralne obaveštajne agencije Vilijama Bernsa i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena – u pokušaju da spuste tenzije i postave kakve-takve osnove za početak smislenih pregovora.

U uslovima u kojima je teško i zamisliti pomeranje odnosa između Izraelaca i Palestinaca sa najniže tačke u poslednjih dvadesetak godina, sve oči uprte su u Hamas, čiji su pripadnici ispalili projektil na kibuc Nahal Oz. Raketu je oborila izraelska protivvazdušna odbrana, a odmah zatim bombama je uništena Hamasova baza u Pojasu Gaze.

Projektil koji su ispalili pripadnici Hamasa, kao i nekoliko dronova koji su viđeni i često obarani iznad Izraela, tvrdi Tel Aviv, napravljeni su od komponenti proizvedenih u Iranu, uključujući i bespilotnu letelicu koju su iznad Sirije oborili Amerikanci.

"Iran je postao svetski značajan izvoznik naoružanja i ima kontakte sa najmanje 50 država o izvozu oružja... Svet se mora ujediniti i preduzeti hitne korake kako bi zaustavio Iran", rekao je izraelski ministar.

Optužbama su se pridružili i Amerikanci, koji su ulogu Irana opisali kao ključnu u nastojanjima Rusije da dobije rat protiv Ukrajine, posebno zbog isporuka nekoliko različitih tipova bespilotnih letelica koje se koriste protiv ukrajinskih snaga.

Tvrdnje Amerikanaca podržali su i najviši zvaničnici vlasti u Kijevu, uključujući predsednika Volodimira Zelenskog, ali zvanična istraga o poreklu dronova-samoubica na ratištu još nije okončana.

Putevi "droge koja pokreće Džihad"

U seriji složenih događaja, palestinske vlasti su optužile Izrael da preko graničnih prelaza "propušta" velike količnine različitih droga s ciljem da "uništi živote mladih Palestinaca".

Policijsko odeljenje za borbu protiv narkotika, koje takođe vodi Hamas, u ponedeljak je na ulazu u Pojas Gaze zaplenilo 50.000 tableta fenetilina, skrivenog u pošiljci robe koja potiče iz Izraela.

Ta droga, smućkana sredinom šezdesetih godina prošlog veka u Nemačkoj kao lek protiv depresije i poremećaja spavanja, na velika vrata se vratila poslednjih godina posebno na Bliskom istoku, jer stvara osećaj euforije, snage i neustrašivosti, zbog čega je koriste brojne milicije.

"Izrael preplavljuje naš region drogom, nastojeći da uništi mlade i uvuče ih u kriminal", rekao je palestinskim medijima zvaničnik odeljenja za borbu protiv narkotika Anvar Zorob.

Izraelci ove tvrdnje odbacuju već godinama, citirajući izveštaje međunarodnih organizacija uključujući i Interpol, koji za proizvodnju fenetilina optužuje Siriju, odnosno zvaničnike režima Bašara el Asada.

Fenetilin ili kaptagon, kako ga zovu na Bliskom istoku, "omiljena" je droga pripadnika Islamske države, koja ju je davala svojim borcima kao dodatni stimulans. Proizvedena u improvizovanim laboratorijama, ova droga izaziva snažnu zavisnost.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи