Читај ми!

Predsedavajući odbora Kongresa: Dokumenti Vuka Jeremića ključni za istragu o poslovima Bajdenovih

Nadzorni odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD pod vođstvom republikanaca u sklopu istrage o poslovima porodice Bajden, poslao je pismo nkedašnjem šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću u kojem je zatražio dokumentaciju u vezi sa sinom američkog predsednika Hanterom Bajdenom.

Pismo na pet stranica Vuku Jeremiću u čiji je uvid imao i En-Bi-Si njuz, koji je nakon obavljanja dužnosti ministra spoljnih poslova Srbije bio i predsedavajući Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 2012 i 2013., poslao je predsedavajući Odbora Predstavničkog doma SAD za nadzor i odgovornost, Džejms Komer, nazvavši Jeremića "ključnim svedokom u istrazi".

"Jeremićevo prethodno svedočenje o poslovnim odnosima sa zvaničnicima koji su učestvovali u međunarodnim koruptivnim šemama predstavlja 'crvenu lampicu' za mogućnost postojanja dokaza o tome da su porodica Bajden i njeni saradnici trgovali uticajem pokušavajući da 'naplate posredovanje pojedincima uključujući i osobe povezane sa Komunističkom partijom Kine'", rekao je Komer.

Kako Komer naglašava, ako je predsednik SAD Džozef Bajden kompromitovan dogovorima sa stranim neprijateljima, to je jasna pretnja nacionalnoj bezbednosti.

"Nadzorni odbor je posvećen uvođenju transparentnosti i odgovornosti u rasipanje, prevaru i zloupotrebe koje su se desile na najvišim nivoima vlasti. Dokumenti gospodina Jeremića su ključni za ovu istragu", tvrdi Komer.

Pismo se odnosi na slučaj Patrika Hoa, bivšeg direktora kineske energetske kompanije koji je 2018. godine osuđen za kršenje američkog Zakona o koruptivnim delima povezanim sa inostranstvom.

Svedočenje Jeremića pred američkim sudom

Jeremić je svedočio na suđenju Hou i rekao da ga je energetska kompanija platila kao konsultanta i da je pokušao da upozna pojedine osobe sa Hanterom Bajdenom, iako nije jasno da li je sastanak uopšte održan.

Bela kuća je odbila da komentariše, kao i predstavnik Hantera Bajdena. Jeremić nije odgovorio En-Bi-Si njuzu na zahtev za komentar.

Vašington post je prošle godine objavio da potencijalni energetski projekti o kojima je Hanter Bajden razgovarao sa Hoovom kompanijom "nisu stigili da se realizuju".

Sa druge strane, Volstrit džornal još 2020. pisao je da "dokumenta u koje su imali uvid ne ukazuju na bilo kakvu ulogu Džoa Bajdena".

Jeremić je u mejlu poslatom Vašington postu naveo da poznaje i Hantera Bajdena i Je Jianminga, Hoovog saradnika koji je predsednik kineske energetske kompanije CEFC, ali da nije posredovao u njihovom upoznavanju.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво