Читај ми!

EU uvela nove sankcije Iranu ali zasad, Revolucionarna garda - nije teroristička organizacija

Evropska unija je uvela novi set sankcija Iranu zbog nasilnog suzbijanja protesta koji su izbili prošlog septembra posle smrti Mahse Amini. Na listi sankcionisanih su i 32 osobe, među kojima su i dva ministra.

Ministar kulture Mohamed Mehdi Esmaili i ministar obrazovanja Jusef Nuri stavljeni su na listu sankcionisanih, između ostalih. Njima su zabranjena putovanja i zamrznuta im je imovina u EU.

Na crnoj listi se nalazi i nekoliko predstavnika iranske Revolucionarne garde, uključujući zamenika šefa Alija Fadavija, kao i nekoliko regionalnih tužilaca i direktora zatvora. 

Na listi pravnih lica koja su sankcionisana po novom zakonu nalazi se i policijski institut povezan sa iranskim agencijama za sprovođenje zakona.

EU je uvela sankcije protiv ukupno 196 pojedinaca i 33 pravna lica, uključujući moralnu policiju, šefove Revolucionarne garde i državne medije.

Prošlog septembra u Iranu su izbili masovni protesti posle smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru, koju je moralna policija uhapsila zbog nepropisnog nošenja marame.

Poslednjih meseci u EU se razbuktala i debata o Iranskoj revolucionarnoj gardi - da li je  teroristička organizacija ili ne.

Između ostalih, Nemačka i Holandija su se zalagale da Revolucionarna garda bude proglašena - terorističkom.

Ipak: 

"Za sada nemamo pravnu osnovu za to u EU", rekla je nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok.

Tokom sastanka ministara spoljnih poslova, protivnici iranske vlade protestovali su u Briselu, tražeći, između ostalog, oštrije sankcije Iranskoj revolucionarnoj gardi. 

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, okupilo se nekoliko hiljada ljudi.

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара