Читај ми!

Talibani će bivše vojne baze pretvoriti u specijalne ekonomske zone

Talibanska vlada je najavila da će neke bivše strane vojne baze pretvoriti u ekonomske zone. Avganistan se suočava sa produbljenom ekonomskom i humanitarnom krizom od avgusta 2021. godine, kada su talibani ponovo preuzeli vlast u zemlji. 

Potpredsednik vlade u Avganistanu Mula Abdul Gani Baradar rekao je da je doneta odluka da Ministarstvo industrije i trgovine postepeno preuzme kontrolu nad preostalim vojnim bazama stranih snaga kako bi se one pretvorile u specijalne ekonomske zone.

Gani Baradar je dodao da će projekat početi u Kabulu i provinciji Balh na severu, ali nije govorio o detaljima projekta.

"Talibani hitno moraju da popune kasu kako bi bolje vladali i zadržali neki legitimitet kod kuće", rekao je za Bi-Bi-Si Muhamed Faizal Bin Abdul Rahman iz Škole za međunarodne studije S. Rajaratnam u Singapuru. 

Što je još važnije, talibani moraju da pokažu svoju posvećenost ekonomskom planiranju. To uključuje uspostavljanje sigurnih zona, u blizini glavnog grada, za potencijalne strane investitore, kao što je Kina, i za oživljavanje regionalne trgovine sa susednim zemljama, objasnio je Rahman.

Za Avganistan se kaže da ima izuzetne prirodne resurse, uključujući prirodni gas, bakar i retke minerale, čija se vrednost procenjuje na oko 935 milijardi dolara. Ali većina ovog prirodnog bogatstva je netaknuta za vreme decenijskih ratova i sukoba.

U avgustu 2021. poslednji američki vojnik napustio je aerodrom u Kabulu, okončavši dvadesetogodišnje američko prisustvo u zemlji i najduži američki rat. 

Otkako su talibani preuzeli kontrolu, zemlja se našla u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, sa sankcijama nametnutim nekolicini članova vlade, zamrznutim stranim sredstvima avganistanske centralne banke, dok je međunarodna pomoć suspendovana.

Talibani su početkom ove godine objavili da planiraju da potpišu ugovor sa kineskom kompanijom za eksploataciju nafte na severu zemlje. Reč je o 25-godišnjem ugovoru, kojim Kina uspostavlja svoje ekonomsko učešće u regionu u okviru projekta Novi put svile, prenosi Bi-Bi-Si

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи