Читај ми!

Katastrofalni zemljotres u Turskoj odraziće se na mentalno stanje nacije – upozoravaju stručnjaci

Nezamisliva razaranja i nesreće koje su pogodile građane Turske i Sirije - oni koji su preživeli - neće moći dugo da zaborave i da se oporave. Stručnjaci upozoravaju da će se sve to ozbiljno odraziti na mentalno zdravlje.

Ruševine na sve strane, izgubljeni ljudski životi i nestali domovi - godinama građeni. Oni koji su spaseni satima i danima su pod ruševinama čekali pomoć.

"Izgubili su budućnost, većina se oseća bespomoćno i ukoliko nemaju adekvatnu podršku od zajednice oni će se osećati bespomoćno i doći će i do anksioznosti, postraumatskog stresnog sindroma, depresivnosti, a sve te stvari ne utiču samo na mentalno zdravlje, nego utiču i na njihovo fizičko zdravlje. Ono što mi možemo da uradimo,a to je da obezbedimo sigurnost, skloništa, da pružimo psihološku prvu pomoć", rekla je Nataša Todorović, stručni saradnik za zdravstvenu delatnost u Crvenom krstu Srbije.

Da će razorni zemljotresi uticati i na mentalno zdravlje upozorava i Svetska zdravstvena organizacija.

"Izlaskom iz akutne faze, biće sve veća potreba za psihološkom podrškom. Ova katastrofa imaće dugotrajan efekat, ljudi tek sada shvataju šta im se desilo. Pregovaramo o treningu savetnika da organizuju psihološke servise i dođu do građana u pogođenim područjima", rekao je dr Batir Berdikličev iz Kancelarije SZO za Evropu.

Mnogi mališani su ostali bez porodice, prijatelja, škole. Dečju sigurnost zamenila je neizvesnost.

"Vidimo veliku konfuziju, probleme sa spavanjem, komunikacijom. Imaće fobije i osećaće se nesigurno unutar zgrada, više će brinuti zbog zemljotresa kada su sami ili kada su u mraku, kada čuju buku to bi moglo da im odvlači pažnju. Unicef sarađuje sa turskom vladom i radimo na tome da se pruži psihosocijalna podrška deci, koja će biti dugotrajna", rekao je Džejms Grej iz Unicefa u Turskoj.

Broj stradale i povređene dece tokom potresa još nije poznat. Unicef upozorava da čak 4,6 miliona dece živi u provincijama u Turskoj koje su pogođene zemljotresima, a u Siriji više od 2,5 miliona.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво