Читај ми!

Nakon niza tvrdnji o seksualnom uznemiravanju Mekdonalds obećao bolju zaštitu zaposlenih

Američki lanac restorana brze hrane "Mekdonalds" potpisao je ugovor kojim se obavezuje da će zaštititi svoje zaposlene, nakon niza tvrdnji o seksualnom uznemiravanju u Velikoj Britaniji.

Taj potez usledio je nakon optužbi radnika u restoranima lanca brze hrane o seksualnom uznemiravanju na radnom mestu tokom nekoliko godina i neuspehu kompanije da se pozabavi tim problemom.

Nije poznato koliko je trenutno pritužbi podneto u Velikoj Britaniji, ali Sindikat pekara, hrane i udruženih radnika (BFAVU) tvrdio je 2019. da je prijavljeno više od 1.000 slučajeva u Velikoj Britaniji.

Pravni sporazum sa Komisijom za ravnopravnost i ljudska prava obavezuje "Mekdonalds" na niz mera za bolju zaštitu radnika u Velikoj Britaniji.

On uključuje obavezu obuke za sprečavanje uznemiravanja zaposlenih i uvođenje obuke za menadžere da identifikuju oblasti rizika i preduzmu korake da spreče seksualno uznemiravanje.

Pokriva sve franšizne restorane, ali ne uključuje lance u Irskoj ili u inostranstvu, kao što su SAD.

Izvršni direktor "Mekdonaldsa" u Velikoj Britaniji i Irskoj, rekao je da mu je izuzetno važno da se svi u zaposleni u lancu restorana, osećaju bezbedno, poštovano i uključeno u svakom trenutku.

"To je suština vrednosti našeg poslovanja. Već imamo jake rezultate u ovoj oblasti i sada pozdravljam priliku da sarađujem sa Komisijom za ravnopravnost i ljudska prava, na daljem jačanju ovoga", poručio je on.

Istakao je da uznemiravanju i zlostavljanju "nema mesta u našem društvu ili u Mekdonaldsu".

Tužbe zaposlenih širom sveta 

"Mekdonalds" je 2021. rekao da će zahtevati od radnika širom sveta da prođu obuku protiv uznemiravanja nakon što se pokazalo da je najmanje 50 zaposlenih širom sveta podnelo tužbe protiv lanca restorana brze hrane u prethodnih pet godina.

Optužbe su se odnosile na fizičko i verbalno uznemiravanje i, u nekim slučajevima, osvetu kada su se žalili.

Radnici u nekoliko američkih gradova organizovali su štrajk 2018. godine u znak protesta protiv navodnog neuspeha giganta brze hrane da spreči seksualno uznemiravanje na poslu.

U Britaniji najmanje 1.000 žena uznemiravano od strane menadžera i supervizora

U međuvremenu, u Velikoj Britaniji, BFAVU je ranije podigao uzbunu zbog "toksične kulture" u restoranima i naveo da je najmanje 1.000 žena uznemiravano od strane menadžera i supervizora.

Predsedavajuća Komise za ravnopravnost i ljudska prava, Kishver Falkner, poručila je da su odlučni u tome da razbiju kulturu seksualnog uznemiravanja na radnom mestu, bilo u restoranima ili hotelima, sportskim klubovima ili kancelarijama.

"Drago nam je što je 'Mekdonalds' potpisao ovaj sporazum kako bi signalizirao svoju nameru da učine svoje restorane sigurnim mestima za rad. Poboljšanja koja su uveli mogu biti primer za druge koji će slediti, bilo u ugostiteljskoj industriji ili drugde", ocenila je Falknerova.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи