Читај ми!

Kostarika: Kina se izvinila zbog incidenta sa balonom

Ministarstvo spoljnih poslova Kostarike saopštilo je da je Peking priznao da je jedan od kineskih balona leteo iznad Kostarike, kao i da se kineska ambasada u San Hozeu izvinila za ovaj incident.

Kineska ambasada je, navodi u saopštenju ministarstvo spoljnih poslova Kostarike, "insistirala na tome da je balon korišćen u naučne svrhe, pre svega za praćenje vremenskih prilika", kao i da je balon skrenuo sa svoje predviđene putanje, prenosi Rojters.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Kostarike je 5. februara saopštio da su lokalni zvaničnici dobili informaciju o balonu koji je 2. februara leteo iznad zemlje.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine je na jučerašnjoj konferenciji u Pekingu izjavila da je balon, koji je primećen iznad Latinske Amerike, korišćen u civilne svrhe.

Kineski balon, koji je pre nekoliko dana leteo iznad Severne Amerike, izazvao je trzavice između Vašingtona i Pekinga.

Američki borbeni avion F-22 Reptor je 4. februara u 19.39 sati po srednjeevropskom vremenu oborio kineski balon, a Vašington sumnja da je reč o špijunskom balonu Pekinga.

Kina, sa druge strane, tvrdi da je reč o meterološkom balonu i kritikovala je SAD zbog njegovog obaranja, nazvavši taj potez "očigledno preteranom reakcijom koja ozbiljno narušava duh međunarodnog prava".

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се