Читај ми!

Šef kineske meteorološke službe razrešen dužnosti

Prvi čovek kineske meteorološke službe razrešen je dužnosti, objavili su kineski državni mediji. Do ovakvog poteza vlasti došlo je nakon što je u SAD oboren balon za koji su Amerikanci tvrdili da služi za špijunažu, dok je Peking tvrdio da je reč o meteorološkoj letelici koja je skrenula s puta.

Džuang Guotaj je do petka bio šef kineske meteorološke uprave, a njegov odlazak sa te funkcije nije neočekivan, jer je krajem januara izabran za šefa Narodnog političkog konsultativnog komiteta provincije Gansu, pokrajinskog političkog savetodavnog tela.

Američki analitičari, međutim, ovaj korak tumače kao pokušaj Pekinga da insistira na tvrdnjama da je balon koji je leteo na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD bio u civilnoj, meteorološkoj misiji.

Američke vlasti, inače, tvrde da je reč o špijunskom balonu, a predsednik Džozef Bajden je naredio da se on obori, što je i učinjeno.

Kina je najoštrije osudila obaranje letelice, navodeći da je ona potpuno slučajno zalutala u vazdušni prostor SAD.

"Kina je jasno tražila od SAD da se s tim pravilno pozabave, na miran, profesionalan i uzdržan način. SAD su insistirale na upotrebi sile, očigledno preterano reagujući", saopštilo je kinekso Ministarstvo spoljnih poslova.

 

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво