Читај ми!

Peking tvrdi da je balon iznad SAD meteorološka letelica, Blinken sada neće u Kinu

Kina je saopštila da je "dirižabl" koji je primećen iznad SAD, a koju je Pentagon označio kao kineski špijunski balon, letelica koja se koristi za civilne meteorološke i druge naučne svrhe. Američki državni sekretar Entoni Blinken odložio posetu Kini.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je žaljenje što je letelica zalutala u vazdušni prostor SAD, zbog, kako navode, "više sile", prenosi Rojters.

Objašnjava da je "dirižabl" koji je primećen iznad SAD letelica koja se koristi za civilne meteorološke i druge naučne svrhe.

U saopštenju se kaže da će Peking nastaviti da održava komunikaciju sa SAD, kako bi se neočekivana situacija rešila na odgovarajući način.

Međutim, američki državni sekretar Entoni Blinken je, pošto je balon otkriven, odložio posetu Kini, koja je bila planirana za nekoliko dana, javlja Ej-Bi-Si.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer je izjavila da je predsednik Bajden obavešten o slučaju kineskog balona i da u administraciji postoji konsenzus da Blinken ne treba u ovom trenutku da putuje u Kinu.

Zvaničnici vojske SAD saopštili su prethodno da je sumnjivi "balon za nadzor" primećen iznad "osetljivih lokacija" u saveznoj državi Montani i da sumnjaju da pripada Kini.

Odlučeno je da se ne obara iz straha da bi ostaci balona mogli da predstavljaju "pretnju po bezbednost".

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država pogoršali su se poslednjih godina, posebno nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu prošle godine, što je izazvalo kineske vojne vežbe u blizini tog ostrva na koje Peking polaže pravo.

Od tada Vašington i Peking nastoje da češće komuniciraju i spreče dalje pogoršanje odnosa.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво