Читај ми!

Sićušna kapsula sa radioaktivnom supstancom nestala u Australiji

U zapadnoj Australiji u toku je hitna potraga za sićušnom kapsulom koja sadrži radioaktivnu supstancu.

U kapsuli koja je nestala negde u zapadnoj Australiji nalazi se mala količina radioaktivnog cezijuma-137, koji u slučaju kontakta može izazvati ozbiljne bolesti.

Ova kapsula izgubljena je između Njumena i Perta sredinom januara, a javnost je upozorena da se drži podalje od kapsule ako je ugleda.

Kapsulu je, naime, prevozio kamion od rudnika severno od Njumena do istočnih predgrađa Perta između 10. i 16. januara. Cezijum-137 je supstanca koja se obično koristi u rudarskim operacijama.

Ministarstvo za vatrogasne i hitne službe saopštilo je da kapsula može izazvati opekotine od zračenja i ostaviti druge dugoročne rizike poput raka.

Dr Endrju Robertson, glavni zdravstveni službenik Zapadne Australije i predsedavajući radiološkog saveta, rekao je da objekat emituje "razumnu" količinu radijacije.

"Naša briga je da će to neko pokupiti, ne znajući šta je to. Možda pomisle da je to nešto interesantno i zadrže kapsulu, i drže je u svojoj sobi, automobilu ili je daju nekome", rekao je dr Robertson.

Objavljena je ilustracija objekta, dimenzija 6 puta 8 milimetara, srebrne boje.

Lokacija na kojoj je prevoz počeo i na kojoj je završio su pretražene i sada se utvrđuje tačna ruta i mesta na kojima je pravljena pauza, kako bi se suzilo polje pretrage.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара