Читај ми!

Amerika čeka da se objavi snimak napada na Tajera Nikolsa; Advokat: Čućete krike kojima doziva majku

Policija Tenesija večeras će objaviti snimak na kojem se vidi kako su policajci pretukli Tajera Nikolsa, koji je u bolnici kasnije podlegao povredama. Zvaničnici pozivaju na mirne proteste i poručuju da će istraga biti sprovedena brzo i transparentno. Poslednje reči koje će Amerika čuti su jezivi krici kojima on doziva majku, poručuje advokat porodice Tajera Nikolsa.

Dvadesetdevetogodišnji Afroamerikanac Tajer Nikols zaustavljen je 7. januara u Memfisu zbog nesavesne vožnje, a umro je tri dana kasnije od povreda koje su mu zadali policajci.

Petorica policajaca otpuštena je prošle nedelje i optuženi su za ubistvo drugog stepena. Četvorica je platila kauciju i trenutno je na slobodi, dok kaucija za petog policajca nije još plaćena.

Advokati koji zastupaju porodicu Tajera Nikolsa rekli su da će na sudu dokazati da su ga policajci pretukli na smrt.

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je saučešće porodici preminulog Tajera Nikolsa i zatražio brzu, sveobuhvatnu i transparentnu istragu.

Za večeras je najavljeno objavljivanje snimaka sa kamera koje policajci nose na opremi, a direktor istražnog biroa u Tenesiju Dejvid Rauš je rekao da je zgrožen onime što je na snimcima video.

Majka ubijenog mladića: Da je preživeo, bio bi biljka 

Tajerova majka Rauvon Vels i njegov očuh Rodni Vels rekli su za Si-En-En da su im policajci najpre rekli da je on uhapšen zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Policajci su joj rekli da su mu stavili lisice, udarili ga pendrekom i odvezli ga u bolnicu, ali joj nije bilo dozvoljeno da ode da ga vidi.

Nekoliko sati kasnije, pozvali su je iz bolnice i pitali gde je i rekli su joj da Tajer ima zastoj srca i da mu bubrezi otkazuju.

"Prebili su ga nasmrt. Imao je modrice po celom telu, glava mu je bila otečena kao lubenica, vrat mu je pucao, slomili su mu vrat. Da je preživeo, bio bi biljka", rekla je Rauvon Vels.

Ona nije pogledala snimak sa kamera, koji traje sat vremena, ali Rodni Vels jeste. Za jednog policajca je rekao da je udarao Tajera kao da šutira fudbalsku loptu.

"Deset policajaca je bilo na licu mesta i niko nije pokušao da to spreči. Pušili su cigarete, hvalili se onim što se dogodilo", naveo je Rodni Vels.

Advokat Ben Kramp je rekao da su "poslednje reči koje će Amerika čuti jezivi krici kojima on doziva majku". 

Poziv na mirne proteste 

Budući da se očekuju protesti nakon objavljivanja snimaka, predsednik Bajden je apelovao da oni budu mirni.

"Pridružujem se Tajerovoj porodici u pozivu na moran protest. Bes je razumljiv, ali nasilje nije prihvatljivo", naveo je Bajden.

Direktorka policije u Memfisu Serelin Dejvis, koja je i prva crna žena na toj funkciji u Memfisu, takođe je apelovala na mir. Ona je za Si-En-En rekla da nikada u svojoj karijeri nije svedočila nečemu sličnom, kao i da je incident gori od slučaja Rodnija Kinga (incident iz 1991. kada su vozača Afroamerikanca pretukli beli policajci u Los Anđelesu, što su snimile kamere).

"Ovaj incident je bio gnusan, bezobziran i nehuman. Očekujem da naši građani iskoriste svoje pravo iz Prvog amandmana na protest, da zahtevaju akciju i rezultate. Ali moramo da obezbedimo da naša zajednica bude bezbedna", navela je Dejvisova.

Ovo je podsetnik šta su visoki državni zvaničnici u Tenesiju govorili o smrti Tajra Nikolsa nakon što ga je zaustavila policija.

Gradonačelnik Memfisa Džim Strikland poručio je da niko nije iznad zakona i da će učiniti sve da se "ovakvo gnusno delo" više nikada ne ponovi, dok je guverner Tenesija Bil Li, rekao da se u državi neće tolerisati "okrutna, kriminalna zloupotreba položaja".

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво