Читај ми!

Zelenski na Sanremu - italijanski umetnici protiv "militarizacije" festivala

Muzički festival u Sanremu trebalo bi da se završi govorom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. On će, kako se navodi, preneti poruku mira na italijanskom muzičkom festivalu. Italijanski umetnici koji se protive nastupu Zelenskog na Sanremu, potpisali su peticiju. Uvereni su da muziku ne treba mešati sa ratnom propagandom.

Tokom prenosa poslednje večeri Muzičkog festivala u Sanremu, koji će se održati od 7. do 11. februara, kako je ranije dogovoreno, gledaocima će se obratiti Volodimir Zelenski  preko video-linka. Zelenski je, stoji u najavi, izrazio želju da prenese poruku mira.

Odluka organizatora festivala je izazvala kritiku, posebno među italijanskim intelektualcima, diplomatama, novinarima i umetnicima. Oni se protive planiranom učešću ukrajinskog predsednika na ovom događaju. 

"Muzika se ne sme mešati sa ratnom propagandom", stoji u peticiji protiv "militarizacije" festivala.

"Od rata se spektakl ne pravi. Pogotovo ne u programu muzičkog festivala", bio je odrešit glumac i muzičar Moni Ovadija.

"Usred muzičkog programa, Zelenski će tražiti oružje, topove i tenkove, što je neprikladno za jedan muzički festival", dodao je TV voditelj Mario Đordano.

Godišnji muzički festival u Sanremu je tradicionalno popularno, najdugovečnije muzičko takmičenje u Italiji s velikom reputacijom širom sveta. Moneskin, Eros Ramacoti i Adrijano Čelentano, samo su neki poznati muzičari za čiju je međunarodnu karijeru ovaj festival bio odskočna daska. Pobednik Sanrema predstavljaće Italiju na velikom evropskom muzičkom spektaklu - Evroviziji. 

Tražeći međunarodnu podršku za svoju opkoljenu zemlju, bivši glumac i komičar Zelenski koristi sve društvene mreže, platforme i medije i često se preko video snimaka obraća publici. To je već prešlo u njegov manir. 

Tako je festival u Sanremu samo poslednji u nizu festivalskih nastupa Zelenskog. Svoju poruku je poslao na Filmskom festivalu u Kanu, dodeli Gremi nagrada (iz bunkera), ovogodišnjoj dodeli Zlatnih globusa u Holivudu... 

Zelenski je tražio i da mu FIFA dozvoli da pošalje "poruku mira" uoči finala Svetskog prvenstva u fudbalu, pre početka utakmice između reprezentacija Francuske i Argentine.

Ali je taj zahtev odbijen, kako je preneo Si-En-En, dobivši informaciju od neimenovanog izvora. Bilo je malo verovatno da FIFA dozvoli ovo obraćanje zbog pravila kojim se zabranjuju političke poruke na Svetskom prvenstvu. 

Svet se dosad ili divio ili bio veoma razočaran nastupima Zelenskog. Kritike su usledile posle estetizacije rata na fotografijama Eni Libovic koja je za Vog ovekovečila bračni par Olenu i Volodimira Zelenskog prošlog jula. To poziranje u vreme rata nije uticalo loše samo na reputaciju ukrajinskog predsednika nego i na ugled Voga. Čuveni američki modni časopis je prozvan da je izašao iz svoje uređivačke politike.

Kao posle fotografija sa Kim Kardašijan.  

 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво