Читај ми!

Nove afere potresaju britansku vladu, ali i Bi- Bi-Si

Osim teške ekonomske i energetske situacije, istovremenih štrajkova više granskih sindikata, britanska vlada suočena je sa novim talasom afera. Premijer Riši Sunak nastoji da izbegne prevremene izbore, jer će oni neminovno označiti kraj dugogodišnje vladavine konzervativaca.

Zadatak vlade Rišija Sunaka bio je da zemlji donese stabilnost posle ere afera Borisa Džonsona i pogubne ekonomske politike Liz Tras.

No, afere se nastavljaju i prete ne samo da dovedu vladajuće konzervativce do implozije već i da za njima povuku i britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Na ispitu nezavisnost Bi-Bi-Sija

Naime, sadašnji predsednik upravnog odbora Bi-Bi-Sija Ričard Šarp veteran je londonskog Sitija sa decenijama rada za Džej Pi Morgan i Goldman Saks.

Bio je ekonomski savetnik Borisu Džonsonu kao gradonačelniku Londona i Rišiju Sunaku kao ministru finansija.

Mediji navode da je igrao ključnu ulogu u sledu događaja na kraju kojeg je Džonson decembra 2020. godine dobio privatni zajam od 800.000 funti, a za koji mu je žirant bio daleki rođak i kanadski multimilioner Sem Blajt.

"Ričard Šarp je dobar i mudar čovek. No, mogu sa stopostotnom sigurnošću da vam kažem da on ništa ne zna o mojim ličnim finansijama. Ovo je još jedan primer kada Bi-Bi-Si puca sebi u nogu", kaže bivši britanski premijer Boris Džonson.

Postavlja se pitanje da li je mesto broj jedan u upravnom odboru Bi-Bi-Sija bila Džonsonova nagrada za Šarpa.

Iako je bilo više direktora i predsednika upravnog odbora javnog servisa iz redova Laburističke stranke, pokreće se pitanje koliko je javni servis zaista nezavisan.

Situacija je tim ozbiljnija što se sve češće postavlja pitanje održivosti višedecenijskog sistema pretplate građana na javni servis.

Bi-Bi-Si je nedavno od Vlade zatražio da ponovo preuzme finansiranje Svetske službe, koja je od 2012. godine u objedinjenom javnom servisu, a ne na budžetu ministarstva spoljnih poslova.

"Imenovanje predsednika Upravnog odbora Bi-Bi-Sija je izuzetno strog i nezavisan proces, koji se odvija u dve faze, dostupan je javnosti i njegovi detalji objavljeni su na internetu", podvlači britanski premijer Riši Sunak.

Predsednik upravnog odbora Bi-Bi-Sija Ričard Šarp tvrdi da je proces njegovog imenovanja "u potpunosti brižljivo zabeležen".

"Može da se pogleda zapisnik i vidi da li sam imenovan po zasluzi. Uveren sam da će to biti zaključak istrage", smatra Šarp.

Kadija, koji i tuži i sudi

Ričard Šarp nije jedini koji odbija da podnese ostavku uprkos skandalu.

Sa mesta predsedavajućeg Konzervativnom strankom ne želi da ode ni milioner Nadim Zahavi, osnivač agencije za istraživanje javnog mnjenja JuGov.

Mediji tvrde da se, dok je bio ministar finansija, nagodio sa poreskim organima kako da plati 4,8 miliona funti zaostalog poreza.

Taj izraziti slučaj kadije, koji i tuži i sudi, trenutno preispituje premijerov savetnik za etička pitanja.

"Zadovoljan sam što je gospodin Zahavi pristao na takav pristup i u potpunosti sarađuje sa istragom", smiruje loptu britanski premijer Riši Sunak.

Opozicija od Sunaka zahteva da prestane sa taktikom odlaganja i reši se nevaljalaca u sopstvenim redovima.

"Mislim da je očigledno da Zahavi ne može da ostane na mestu predsedavajućeg Konzervativne stranke. Svi znaju koliko je štetna ideja da je on pregovarao o sopstvenom porezu sa institucijom, kojom je u tom trenutku rukovodio. On očigledno neće da podnese ostavku. Zato premijer mora da preuzme stvar u svoje ruke", ističe lider laburista ser Kir Starmer.

Tokom zime rekordnih cena i svakodnevnih štrajkova, vrh Laburističke stranke sve manje liči na vladu u senci, a sve više na vladu, koja nestrpljivo čeka pred vratima ulice Dauning broj 10.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво