Borelj: Susedstvo EU je u plamenu zbog rata u Ukrajini, sve krize treba podjednako rešavati

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je u Madridu da je susedstvo EU u plamenu zbog rata u Ukrajini, čiji su se, kako je rekao, "udarni talasi" osetili širom sveta kada je reč o visokim cenama energenata i hrane.

Kriza je u Moldaviji, Siriji, Libiji i, kako je naveo Borelj, "Srbiji, Kosovu", prenosi Europa pres. On se založio podjednako za rešavanje svih kriza.

Borelj se, na skupu koji je organizovao Univerzitet IE u Madridu, osvrnuo na reči generalnog sekretara UN Antonija Guteresa koji je upozorio na velike izazove s kojima se suočava svet izvan Ukrajine i na potrebu da se prema svima njima postupa jednako.

Šef evropske diplomatije je ukazao na to da je napadom Rusije na Ukrajinu otvorena nova stranica istorije i da će zbog te odluke ruskog predsednika Vladimira Putina posledice osetiti ceo svet, posebno Ukrajinci.

Borelj je u vezi s tim pozdravio brzu reakciju EU koja je do sada poslala vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini u iznosu od 50.000 miliona evra.

"Moramo biti sigurni da će Ukrajina pobediti", rekao je Borelj, ukazujući na problem zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije.

Borelj je ukazao da taj problem nije počeo sa ratom u Ukrajini, ali da ga je pogoršao.

"Ono što smo imali je prevelika zavisnost od ruskog gasa", napomenuo je Borelj, navodeći da je pojedinim članicama EU, kao što su Mađarska i Nemačka, Rusija bila gotovo jedini snabdevač.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво