Читај ми!

Štrajkovi protiv penzione reforme u Francuskoj – policija ispalila suzavac u Parizu

U Francuskoj je u toku jednodnevni štrajk zaposlenih – zaustavljeni su vozovi, zatvorene škole, isporuke iz rafinerija obustavljene, jer su radnici napustili radna mesta. Cilj je da se zaustavi vladin plan o podizanju starosne granice za penziju za dve godine – na 64. Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je da je penziona reforma pravedna i odgovorna i pozvao na mirne proteste. Policija je u Parizu ispalila suzavac kako bi rasterala demonstrante.

Štrajkovi i protesti širom zemlje veliki su test za predsednika Emanuela Makrona koji kaže da je njegov plan penzione reforme, koji je – prema istraživanjima javnog mnjenja – izuzetno nepopularan, od vitalnog značaja da se osigura održivost sistema.

U Parizu je policija ispalila suzavac na okupljene građane nakon što su pojedini demonstranti na njih bacili petarde, preneo je Rojters

Izazov za sindikate je da protivljenje reformi i ljutnju zbog krize troškova života kanališu u masovni društveni protest koji bi na kraju primorao vladu da promeni odluku, prenosi Rojters.

Sindikati tvrde da postoje i drugi načini da se osigura održivost penzionog sistema kao što je oporezivanje superbogatih ili povećanje doprinosa.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da su planovi vlade za reformu penzionog sistema "pravedni i odgovorni" i da moraju da se sprovedu do kraja.

"Moramo ovo sprovesti do kraja", poručio je Makron iz Madrida na zajedničkoj konferenciji sa španskim premijerom Pedrom Sančezom. Makron je pozvao građane da mirno protestuju i da izbegnu bilo kakvo nasilje ili vandalizam.

Ozbiljni poremećaji u javnom prevozu, otkazan svaki peti let sa "Orlija" 

Štrajk je doveo do ozbiljnih poremećaja u javnom prevozu. Saobraćala je jedna od tri regularne i jedna od pet ekspresnih (TGV) linija, a jedva da je saobraćao lokalni ili regionalni voz, saopštio je železnički operator SNCF. 

U Parizu su neke stanice metroa zatvorene, kao i mnoge škole i druge javne službe. Na aerodromu Orli u Parizu otkazan je svaki peti let, prenosi Bi-Bi-Si.

Sedam od deset nastavnika osnovnih škola je reklo da će štrajkovati, saopštio je njihov glavni sindikat. U Parizu su učenici blokirali najmanje jednu srednju školu u znak podrške.

Zabrana iz 2007. godine i ograničenja štrajkova kako bi se garantovao minimalni nivo javnih usluga umanjili su sposobnost sindikata da promene reformske ambicije vlade.

Penziona reforma tek bi trebalo da prođe parlamentarnu proceduru, gde je Makron izgubio apsolutnu većinu, ali se nada da će je usvojiti uz podršku konzervativaca.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво