Читај ми!

Novi lider vladajuće stranke na Tajvanu: Održati status kvo sa Kinom

Potpredsednik Tajvana Vilijam Laj, novi lider vladajuće stranke, obećao je da će održati mir i status kvo sa Kinom, ali i da će braniti ostrvo.

Laj je u nedelju, 14. januara, izabran za novog lidera Demokratske progresivne partije (DPP), jer je Caj Ing-ven podnela ostavku na mesto predsednice u novembru.

Njena ostavka je usledila pošto je stranka poražena na lokalnim izborima, prenosi Rojters.

Očekuje se da će Laj biti kandidat stranke za predsednika na prevremenim izborima 2024. godine, iako još nije formalno prihvatio nominaciju. Caj Ing-ven ne može ponovo da se kandiduje zbog ustavnih ograničenja u broju mandata.

Kao i na prošlim izborima, koje je DPP lako dobio obećanjem da će se suprotstaviti Kini, i u kampanji za izbore 2024. godine dominiraće odnosi Tajvana i Kine, posebno pošto Peking pojačava pritisak kako bi naterao Tajpej da prihvati kineski suverenitet, navodi ova britanska agencija.

U vladajućoj partiji na Tajvanu kažu da  su tenzije oko Tajvanskog moreuza najveće dosad, da će ubuduće status kvo sa Kinom biti sve teže održiv. Kina sada svakodnevno leti borbenim avionima ka vazdušnom prostoru Tajvana, pa se na Tajvanu pitaju da li je posredi "nova Ukrajina".

Obraćajući se novinarima kada je zvanično preuzeo funkciju predsednika stranke, Vilijam Laj je rekao da je obaveza DPP-a da se suoči s pretnjom iz Kine i da zaštiti Tajvan, ali da je mir zajedničko očekivanje ljudi s obe strane Tajvanskog moreuza.

„Uložićemo sve naše napore da održimo status kvo regionalnog mira i stabilnosti", rekao je on, dodajući da mir zavisi i od nacionalne odbrane.

Laj je naljutio Kinu 2018. dok je bio premijer, s izjavom u parlamentu da je „radnik na nezavisnosti Tajvana". Njegov stav da je ostrvo suverena, nezavisna država, crvena je linija za Peking, navodi Rojters.

Upitan da prokomentariše ove stavove, Laj je rekao da je posvećen politici predsednice Caj, koja podrazumeva da samo narod ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti i da Republika Kina, što je službeni naziv za Tajvan, i Narodna Republika Kina "nisu podređene jedna drugoj".

Kina odbija razgovare sa aktuelnom predsednicom Tajvana od kada je prvi put preuzela dužnost 2016. godine, uz obrazloženje da je separatista, navodi britanska agencija.

 

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво