Читај ми!

Epidemija seksualnih prestupa i mizoginije u britanskoj policiji

Za Amerikance, kap koja je prelila čašu kada je reč o poverenju u policiju, bilo je ubistvo Džordža Flojda. Za Britance je to smrt Sare Everard tokom pandemije. Posle najnovije afere u srcu londonske policije, Britanke se osećaju ugroženije nego ikada pre.

Prošle godine londonski policajac Vejn Kazens osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu zbog lažnog hapšenja, silovanja i ubistva Sare Everard tokom pandemije.

Slučaj je doveo do smene na vrhu Metropoliten policije i preporuka kako je reformisati, objavljenih u oktobru.

No, samo tri meseca kasnije usledio je novi šok.

Dejvid Kerik - novi monstrum u policijskoj uniformi

"Policajac Dejvid Kerik priznao je da je kriv za 49 krivičnih dela, uključujući silovanja, lažna hapšenja, prinude i seksualna uznemiravanja. To znači da žrtve ne moraju da prolaze kroz neprijatna svedočenja kako bi pravda bila zadovoljena. Kao aktivnog oficira londonske Metropoliten policije, Dejvida Kerika uhapsila je policija u Hardfordširu u oktobru 2021. godine, reagujući na prijavu silovanja. Potom se za slučaj zainteresovala štampa i druge žrtve su podnele krivične prijave", objasnio je pred krivičnim sudom londonske opštine Sadak inspektor Ian Mor.

Tužilac Džasvant Narval dodala je da je "Keriku poverena profesionalna odgovornost zaštite građana" i istakla da je ovaj policajac tokom sedamnaest godina privatno radio upravo suprotno.

Građani vrše pritisak na gradonačelnika Londona Sadika Kana i policiju da dvadesetčetvorostrukom silovatelju uskrate penziju od dvadeset dve hiljade funti, koja mu pripada pošto krivična dela nije počinio na dužnosti.

Žene bez zaštite

Londonke se već godinama ne osećaju bezbedno.

"Kao žena, nadam se da će se, ukoliko pozovem policiju, odazvati žena policajac", kaže penzionisana stjuardesa Gada Razuki.

Penzionisana vatrogasna službenica Linda Smit upozorava da "žene naročito zabrinjava kultura seksizma i mizoginije u policiji".

Pravnica Eleonora Alimardani smatra da je situacija zastrašujuća.

"Ne bih želela da se nađem u situaciji u kojoj se osoba od najvećeg poverenja pretvara u najveću moguću opasnost", kaže ova pravnica.

Žene se sve češće obraćaju nevladinim organizacijama izbegavajući policiju.

"Metropoliten policija priznala je da je pod istragom preko hiljadu oficira zbog optužbi za seksualne prestupe ili nasilje u porodici. Policija proverava sve zaposlene. Nije reč o jednoj ili dve trule jabuke, već o trulom voćnjaku", ističe direktorka udruženja "Utočište" Rut Dejvidson.

Novi skandali na pomolu

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman rekla je poslanicima britanskog parlamenta da bi "uskoro moglo na videlo da izađe još šokantnih slučajeva".

"Biću iskren. Radim sa desetinama hiljada fantastičnih muškaraca i žena, ali stotine ne bi smele da su sa nama i ja ću to rešiti", obećava šef londonske policije, komesar Mark Rauli, koji je posle slučaja Everard zamenio komesarku Kresidu Dik.

Zamenica šefa londonske policije Barbara Grej u suzama tvrdi da će Metropoliten policija nastaviti da identifikuje prestupnike među oficirima, izvodi ih pred sud i izbacuje sa posla.

Slična obećanja žene u Britaniji čule su i posle ubistva Sare Everard.

Najnoviji skandal, ali i oni koji predstoje, ostavlja jedno pitanje bez odgovora – koliko će vremena proći pre nego što Britanke ponovo budu pozvale policajca u kuću i skuvale mu čaj?

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво