Читај ми!

Više od 70 policajaca povređeno tokom evakuacije nemačkog sela Licerat

Više od sedamdeset nemačkih policajaca povređeno je u protestima za vreme evakuacije sela Licerat, koja traje od srede, zbog namere energetske kompanije da na tom području kopa lignit.

Povrede su samo delimično posledica nasilja demonstranata, jer su neki od policajaca, između ostalog, uganuli članak u blatnjavoj zemlji, a ima i povređenih demonstranata, prenosi nemački list Frankfurter Algemajne cajtung.

Selo Licerat u blizini Kelna biće evakuisano kako bi nekoliko zgrada u tom naselju bilo srušeno i energetskoj kompaniji RVE omogućeno da kopa lignit koji se nalazi u zemljištu na tom području, a protiv čega je na hiljade ljudi ove sedmice demonstriralo, nakon čega je došlo do sukoba sa policijom.

Policija je ranije saopštila da su demonstranti, među kojima su mnogi nosili maske i fantomke, bacali kamenice i Molotovljeve koktele.

Demonstranti su se okupili na protestu nakon što je regionalni sud u ponedeljak potvrdio raniju presudu o tome da se isprazni selo, čije zemljište i nekretnine sada pripadaju RVE.

Frankfurter Algemajne cajtung prenosi da je od početka evakuacije Licerata pokrenuto oko 150 krivičnih postupaka protiv demonstranata, a oni se terete za pružanje otpora policiji, nanošenje fizičkih povreda i narušavanje javnog reda i mira.

Portparolka pokreta "Licerat Leben", koji je organizator protesta, rekla je da je u sukobu sa policijom broj povređenih demonstranata dvocifren, možda čak i trocifren.

"Neki od njih su i teško povređeni. Povrede su nanete biber-sprejom, pendrecima i napadima policije pesnicama, bilo je dosta slučajeva povreda glave, tako da policija nije samo pojedince udarala u glavu, već je to činila generalno", navela je ona.

Policija je danas saopštila da će u toku dana nastaviti sa evakuacijom Licerata, a prema rečima policajaca, u selu je ostalo manje od deset aktivista, prenosi Frankfurter Algemajne cajtung.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво