Читај ми!

Bajden i garaža-gejt, gomilanje poverljivih dokumenata

Još pet stranica poverljivog materijala pronašli su pomoćnici predsednika SAD Džozefa Bajdena u njegovoj rezidenciji u Vilmingtonu u Delaveru ranije ove nedelje, objavila je Bela kuća.

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Zauber izjavio je da dok ih je prenosio u Ministarstvo pravde, pet dodatnih stranica sa oznakama "poverljivo" otkriveno je među materijalom od ukupno šest stranica.

"Službenici Ministarstva pravde koji su bili sa mnom odmah su ih uzeli", kazao je Zauber.

Bajdenov pravni tim je ove nedelje priznao da je pronašao poverljiva dokumenta koja se odnose na vreme dok je obavljao funkciju potpredsednika SAD u Obaminoj administraciji u njegovom domu u Delaveru. Neka od dokumenata pronađena su u Bajdenovoj garaži. 

To novo obelodanjivanje dokumenata označava poslednju promenu u ukupnom broju dokumenata sa poverljivim oznakama koje su otkrili Bajdenovi advokati za nedelju dana.

"Sada smo javno objavili konkretne detalje o dokumentima koji su identifikovani, kako su identifikovani i gde su pronađeni", rekao je Zauber. Saopštio je i da kancelarija Bele kuće više neće odgovarati na pitanja u vezi sa istragom koja je u toku.

"Bela kuća će sarađivati sa novoimenovanim specijalnim savetnikom", dodao je Zauber.

Do otkrića je došlo samo nekoliko sati nakon što je Kancelarija advokata Bele kuće objavila saopštenje u kom se posebno navodi otkriće jednog dokumenta, a istog dana je državni tužilac Merik Garland imenovao Roberta Hura za specijalnog tužioca koji će istražiti slučaj.

To je treći put za nedelju dana da su otkrivena poverljiva dokumenta.

Zauber je rekao da je pregled Bajdenovih prostorija završen u sredu uveče, iako je dodatnih pet stranica otkriveno u četvrtak, prenosi Si-En-En

"Pošto imam bezbednosnu dozvolu, otišao sam u Vilmington u četvrtak uveče da omogućim da Ministarstvu pravde dostavim dokument koji je lični savetnik predsednika pronašao u sredu", rekao je Zauber.

Bela kuća se suočava sa sve glasnijim kritikama zbog nedostatka transparentnosti u vezi sa dokumentima. Prva grupa od 10 poverljivih dokumenata pronađena je u njegovoj bivšoj privatnoj kancelariji 2. novembra, ali to javnosti nije otkriveno do ponedeljka. 

Druga grupa dokumenata otkrivena je u Bajdenovoj kući u Delaveru. Saopšteno je da su dokumenta pronađena u zaključanoj garaži u gradu Vilmingtonu, kao i u susednoj prostoriji.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je da predsednik SAD Džozef Bajden nije znao da se poverljivi dokumenti iz njegovih potpredsedničkih dana nalaze u kancelariji njegovog bivšeg instituta u Vašingtonu ili u kući u Vilmingtonu.

Novi predsedavajući nadzornog odbora Predstavničkog doma Džejms Komer obavestio je Belu kuću da veće istražuje kako je predsednik Džozef Bajden postupao sa poverljivim dokumentima iz vremena kada je obavljao funkciju potpredsednika SAD.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво