Teheran pogubio Alirezu Akbarija, bivšeg zamenika iranskog ministra odbrane i državljanina Britanije

Teheran je pogubio Alirezu Akbarija, državljanina Irana i Velike Britanije i bivšeg zamenika iranskog ministra odbrane, osuđenog na smrtnu kaznu zbog optužbi za špijunažu.

"Pogubljen je Alireza Akbari, osuđen na smrt pod optužbom za korupciju u zemlji i opsežnu akciju protiv unutrašnje i spoljne bezbednosti države kroz špijunažu za obaveštajnu službu britanske vlade", saopštila je agencija iranskog pravosuđa Mizan.

Iranski državni mediji objavili su u četvrtak video za koji kažu da pokazuje da je Akbari igrao ulogu u atentatu na vodećeg iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadea, koji je ubijen u napadu u blizini Teherana 2020, za koji su vlasti u to vreme okrivile Izrael.

U videu, Akbari nije priznao umešanost u atentat, ali je rekao da je britanski agent od njega tražio informacije o Fahrizadeu.

Akbari je, prema optužnici za špijuniranje, primio 1.805.000 evra, 265.000 funti i 50.000 dolara.

U audio-snimku koji je u sredu emitovao Bi-Bi-Si na persijskom, Akbari je rekao da je, tokom višemesečnog mučenja u pritvoru, priznao zločine koje nije počinio.

Sunak: Pogubljenje Akbarija varvarski čin koji neće proći nekažnjeno 

Premijer Velike Britanije Riši Sunak je oštro osudio pogubljenje Alireze Akbarija nazvavši ga "varvarskim činom koji neće proći nekažnjeno".

"Zgrožen sam pogubljenjem britansko-iranskog državljanina Alireze Akbarija u Iranu", saopštio je britanski premijer Riši Sunak na Tviteru.

Naglasio je da je to "bezosećajan i kukavički čin varvarskog režima" koji, kako je naveo, "ne poštuje ljudska prava sopstvenog naroda". 

Odnosi Londona i Teherana pogoršali su se poslednjih meseci, jer su u zastoju napori da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine.

Britanija je takođe kritikovala iranske vlasti zbog nasilnog gušenja protesta izazvanih smrću u pritvoru 22-godišnje Mahse Amini.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се