Читај ми!

Na severu Švedske pronađena velika količina retkih metala neophodnih za električna vozila

Švedska kompanija LKAB saopštila je da je kod grada Kiruna na severu Švedske pronašla rude više od milion tona retkih metala, što je najveće takvo nalazište u Evropi.

Retki zemni metali neophodni su za mnoge visoke tehnologije proizvodnih procesa i koriste se u električnim vozilima, turbinama vetra, za prenosivu elektroniku, mikrofone i zvučnike, prenosi Rojters.

"Ovo je dobra vest, ne samo za LKAB, region i Švedsku, već i za Evropu. To bi moglo da postane značajno za proizvodnju kritičnih sirovina koje su značajne za omogućavanje zelene tranzicije", izjavio je izvršni direktor LKAB-a Jan Mostrom.

Ta vrsta rude se ne iskopava nigde u Evropi, zbog čega je ceo kontinent zavisan od uvoza, a očekuje se da u narednim godinama potražnja poraste zbog sve veće proizvodnje električnih vozila.

Ministarka energetike Švedske Eba Buš izjavila je da je ovo otkriće prekretnica za zelenu tranziciju u Evropi, prenosi švedski javni servis SVT.

"Ovo će igrati ključnu ulogu za zelenu tranziciju u Evropi. Postoji veliki potencijal da Evropa predvodi zelenu tranziciju. Možemo istovremeno da smanjimo emisije štetnih gasova i da budemo konkurentni", rekla je Eba Buš.

Međutim, sa iskopavanjem novootkrivenih ruda neće se početi uskoro. Iz LKAB-a su saopštili da planiraju da podnesu prijavu za eksploataciju već ove godine, ali su naveli da će biti potrebno između 10 i 15 godina da iskopavanje ruda počne.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво