Читај ми!

I Sančez dobio kovertu sa eksplozivom, Španija preduzima bezbednosne mere

Španija je pojačala bezbednost u javnim i diplomatskim zgradama nakon što su pisma-bombe poslata španskom premijeru Pedru Sančezu i ukrajinskoj ambasadi, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ruska ambasada je osudila slanje pisma-bombi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je da je "koverta sa pirotehničkim materijalom", naslovljena na premijera Sančeza stigla 24. novembra i da je obezbeđenje tada regulisalo to pitanje.

Uređaj je bio sličan narednim "paketima" koje su primili ukrajinska ambasada i firma koja se bavi naoružanjem. Jedan uređaj je jutros pronađen i u vazdušnoj bazi.

Pismo-bombu u ukrajinskoj ambasadi primio je u vreme ručka i otvorio oficir zadužen za bezbednost.

"Paket je sadržao kutiju, koja je komandantu bila sumnjiva i on je rešio da je iznese napolje gde nema nikoga i otvorio ju je. Nakon toga se čulo 'klik', on je kutiju bacio i tada se čula eksplozija. Iako nije držao kutiju u trenutku eksplozije, komandant je povredio šake i doživeo potres mozga", rekao je ambasador Sergej Pohorelcev za ukrajinski sajt Evropska pravda

Naredni paket je juče uveče stigao u sedište španskog proizvođača oružja u Saragosi. Tu se, naime, proizvodi lanser raketa C-90, koji je Španija slala u Ukrajinu.

Treći uređaj bio je skriven u koverti koja je poslata u satelitski centar EU koji se nalazi u vazdušnoj bazi nadomak Madrida. Nakon što je skeniran paket, utvrđeno je da se u njemu nalazi "mehanizam". Evropski šef diplomatije Žozep Borelj je u septembru taj centar nazvao "očima Evrope", budući da on sakuplja obaveštajne podatke sakupljene u svemiru.

El Mundo je izvestio da je jedan uređaj poslat i na adresu španskog Ministarstva odbrane, ali vlasti još nisu potvrdile tu informaciju.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво