Читај ми!

Ford povlači 634.000 džipova širom sveta, curenje goriva i strah od požara

Ford povlači preko 634.000 SUV vozila širom sveta jer napukli injektor može da prolije gorivo ili isparenja po vrućem motoru i izazove požar, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Ford opoziva modele "Bronko sport" i "Eskejp" SUV vozila proizvedene od 2020. i za 2023. godinu. Svi imaju trocilindrične motore zapremine 1,5 litara.

Proizvođač automobila iz Mičigena saopštio je da ne preporučuje vlasnicima da prestanu da voze automobile ili da ih parkiraju na otvorenom, jer su požari retki i uglavnom se ne dešavaju kada su motori ugašeni. 

Ford je, međutim, naveo da je primio 20 izveštaja o požarima, uključujući tri koja su zapalila obližnje objekte.

Kompanija je saopštila i da ima četiri tvrdnje o požarima koji su primećeni manje od pet minuta nakon što su motori ugašeni. Protiv "Forda" podnete su četiri tužbe za povrede koje ne uključuju opekotine, i 43 pravna zahteva pripisana tom problemu.

Popravke još nisu dostupne, ali kada budu, vlasnici bi trebalo da zakažu servis kod distributera, saopštio je Džim Azuz, izvršni direktor u odeljenju za korisničko iskustvo.

Vlasnici džipova o tome će biti obavešteni pismeno 19. decembra.

Prodavci će pregledati injektore i zameniti ih ako je potrebno. "Ford" saopštava i da produžava garancije na napukle brizgaljke goriva do 15 godina.

Prodavci će ažurirati softver za kontrolu motora vozila tako da detektuje napuklu brizgaljku.

Vozači će, ako se to desi, dobiti poruku na kontrolnoj tabli.

Takođe, ako dođe do pada pritiska u injektora, snaga motora će se smanjiti kako bi se rizik sveo na minimum i omogućio vozačima da dođu na bezbednu lokaciju kako bi zaustavili vozila i pozvali servis, naveo je "Ford".

Instaliraće, navode, cev za odvod goriva iz glave cilindra i dalje od vrućih površina.

"Ford" je istakao da ne menja injektore jer je stopa kvarova koja uzrokuje curenje niska. Procenjena je na 0,38 odsto za modele iz 2020. i 0,22 odsto za modele od 2021. do 2022. godine. Stopa je za 15 godina ili 150.000 milja (240.000 kilometara). 

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво