Читај ми!

Kriza vlade u Tokiju, hoće li premijer Fumio Kišida morati da da ostavku

U proteklih manje od mesec dana tri ministra u japanskoj vladi prisiljena su da daju ostavku. To bi moglo da ubrza odlazak premijera Fumija Kišide.

Japanski premijer Fumio Kišida suočava se sa neobičnom situacijom u kojoj, uprkos ubedljivoj većini u oba doma parlamenta koja bi trebalo da mu obezbedi miran rad u narednih nekoliko godina, mora da spasava nedavno formiranu vladu zbog niza relativno minornih skandala vezanih za njene članove.

Početkom ove nedelje ministar unutrašnjih poslova i komunikacija Minoru Terada praktično je smenjen nakon otkrića popularnog nedeljnika Šukan bunšu da je isplatio po 40.000 jena (nešto manje od 300 evra) šestorici poslanika lokalne skupšine u prefekturi Hirošima u znak zahvalnosti za njihovu podršku tokom izborne kampanje 2021. godine.

Mada je reč o za japanske uslove simboličnim sumama, te isplate su nezakonite, a politički značaj obaranja minsitra Terade leži u činjenici da je on blizak saradnik premijera Kišide, kao i u tome da sam premijer dolazi iz prefekture Hirošima, gde je više puta biran za poslanika državnog parlamenta.

Treba pomenuti i da je Terada posredno bio umešan i u druge finansijske malverzacije vezane za finansiranje njegovih političkih kampanja - jedna od njih je bila donacija na ime osobe za koju se ispostavilo da nije među živima.

U proteklih mesec dana još dva ministra su napustila japnsku vladu. Krajem oktobra ministar za revitalizaciju ekonomije Daiširo Jamagava bio je prisiljen da podnese ostavku kada su na videlo isplivale njegove veze sa religijskom organizacijom Unifikaciona crkva, koja je poslednjih godina pod lupom medija zbog činjenice da je svojim eksploatatorskim odnosom prema vernicima i konstantnim pokušajima da se približi uticajnim političarima vladajuće Liberalno demokratske partije (LDP) motivisala atentatora na bivšeg premijera Šinza Abea da počini taj veliki zločin.

Jamagavina ostavka štetna je po premijera Kišidu naročito stoga što je on prethodno već bio izvršio promene u sastavu vlade čiji je cilj upravo bio da se uklone oni ministri koji imaju i najmanju vezu sa Unifikacionom crkvom.

Ovog meseca i ministar pravde Jasuhiro Hanaši, za kojeg mediji u Japanu tvrde da je jedan od članova premijerove frakcije unutar LDP, morao je da napusti svoj položaj zbog izjave da je njegov posao "skroman jer u žižu interesovanja medija dolazi samo kad treba da potpiše nalog za smaknuće" osuđenih na smrtnu kaznu. Te reči shvaćene su kao izraz lakonskog odnosa prema životu i smrti i dužnosti ministra.

Navedene kadrovske poteškoće mogle bi da prisile Kišidu da ponovo promeni sastav vlade i ugroze njegov položaj na kormilu države, budući da se očekuje da će dalje umanjiti nivo podrške koju uživa u glasačkom telu i koja je već sada niska (ispod 30 posto). Osnovni razlozi za dosadašnji nizak stepen odobravanja su visoka inflacija, organizacija državnog pomena za tragično preminulog Šinza Abea koji je sam pred smrt bio umešan u nekoliko skandala, te duboke sumnje stanovništva u vezi odnosa koje njegova partija ima sa Unifikacionom crkvom.

Dalji pad javne podrške za politiku vlade i lične popularnosti Kišide mogao bi da ugrozi uspeh njegove partije na lokalnim izborima zakazanim za april sledeće godine, zbog čega bi unutar partijski pritisak da podnese ostavku mogao da brzo poraste.

Otuda, mada njegova partija ima ubedljivu većinu u oba doma parlamenta, a Kišida odaje utisak smirenog, dobro obrazovanog i umerenog političara koji sam ne prouzorkuje skandale, on bi mogao da uskoro bude prisiljen na povlačenje sa najviše funkcije u državi.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи