Читај ми!

Novi Zeland: Diskriminacija je glasati tek sa 18 godina

Vrhovni sud Novog Zelanda presudio je da je diskriminatorno to što građani tek sa 18 godina dobijaju pravo glasa. Parlament sada treba da razmotri spuštanje starosne granice.

Pitanje starosne granice potegla je grupa Make it 16 (Neka bude 16) 2000. godine i iznela je na sud. Oni traže da pravo glasa dobiju i sedamnaestogodišnjaci i šesnaestogodišnjaci.

Vrhovni sud je utvrdio da trenutna starosna granica od 18 godina nije u skladu sa Zakonom o pravima, prema kojem mladi od napunjene 16 godine ne smeju biti starosno diskriminisani.

Ova odluka Vrhovnog suda pokreće proces prema kojem se ovo pitanje mora naći pred parlamentom, ali ne primorava zakonodavce da promene starosnu granicu.

"Ovo je istorija", rekao je ko-direktor organizacije "Neka bude 16" Kaden Tipler ističući da vlada i parlament ne mogu da ignorišu tako jasnu pravnu i moralnu poruku. "Moraju nas pustiti da glasamo", poručio je Tipler.

Ova grupa je na svom sajtu navela da nema opravdanja da se zabrani glasanje 16-godišnjacima kada mogu da voze, rade puno radno vreme i plaćaju porez.

Političke stranke na Novom Zelandu imaju oprečne stavove o ovoj temi.

Zelena stranka traži da se hitno spusti starosna granica, dok najveća opoziciona stranka, Nacionalna tranka, ne podržava ovakvu promenu. "Očigledno, negde moramo da povučemo crtu", rekao je lider Nacionalne partije Kristofer Lukson.

Laburistička vlada nije javno komentarisala odluku Vrhovnog suda.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво