Читај ми!

Veliki antivladin protest u Iranu nakon sahrane dečaka

Nakon sahrane dečaka ubijenog u pucnjavi za koju je njegova majka okrivila snage bezbednosti, u Iranu je održan veliki antivladin protest.

Protest je poslednji u talasu demonstracija koje su se desile širom zemlje u poslednja dva meseca, preneo je AP. 

Video-snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju stotine demonstranata u jugozapadnom gradu Izehu, a protesti su izbili i u gradu Zahedanu na istoku zemlje.

Državni mediji u Iranu izvestili su da je u jučerašnjoj pucnjavi u Izehu poginulo sedmoro ljudi, a nekoliko ranjeno, uključujući pripadnike snaga bezbednosti.

Vlasti su za napad okrivile "teroriste", bez iznošenja dodatnih detalja.

Među žrtvama je bio i devetogodišnji dečak Kijan Pirfalak, a njegova majka Zeinab Molaei rekla je policija zaustavila porodicu koja je bila u automobilu i rekla im da se zbog sopstvene bezbednosti odvezu jer je u blizini u toku protest.

"Kada su se oni okrenuli policija je otvorila vatru na vozilo, rekla je majka dečaka", prenela je novinska agencija Fars.

Državni mediji su prvobitno naveli da je ubijena mlada devojka, ali su kasnije izmenili izveštaje.

Fars je naveo u izveštaju da je 11 osoba uhapšeno u vezi sa pucnjavom u Izehu, za koju iranski zvaničnici kažu da se istražuje.

Policija na kamenice uzvratila suzavcem

Desetine demonstranata okupilo se u različitim delovima Izeha u vreme napada, skandirajući antivladine parole i gađajući kamenjem policiju koja je ispalila suzavac da bi ih rasterala, javili su državni mediji.

Inače, protesti u Iranun su počeli nakon smrti Mahse Amini (22) koju je 16. septembra uhapsila "policija za moral".

Ubrzo su eskalirali u pozive na svrgavanje iranskih vlasti i okončanje teokratije uspostavljene nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Vlasti su kao odgovor na proteste ograničile pristup medijima i povremeno isključuju internet, što otežava potvrđivanje detalja o nemirima u različitim delovima zemlje, navodi AP.

Prema podacima aktivista za ljudska prava, najmanje 388 ljudi je ubijeno, a više od 16.000 uhapšeno, a poginula su i najmanje 53 pripadnika snaga bezbednosti.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво