Читај ми!

Peking se oglasio povodom razgovora koji su Si i Trido imali na hodniku

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da kineski predsednik Si Đinping nije kritikovao kanadskog premijera Džastina Tridoa, dan nakon što se pojavio snimak na kome se vidi kako Si na hodniku razgovara sa Tridoom. Zapadni mediji su naveli da ga on kritikuje zbog curenja informacija sa zajedničkog sastanka na Samitu G-20 na Baliju.

Na snimku koji su objavili kanadski emiteri, Si i Trido stoje jedan pored drugog i razgovaraju pomoću prevodilaca na samitu na indonežanskom ostrvu Bali.

"Sve o čemu smo juče razgovarali pojavilo se u medijima. To nije primereno. Ko je ozbiljan vodi dijalog uz međusobno poštovanje. U suprotnom je teško reći šta će biti rezultat", rekao je navodno Si na mandarinskom, smešeći se.

Trido je njemu odgovorio da u Kanadi veruju u slobodne i otvorene razgovore.

"U Kanadi verujemo u slobodan, otvoren i iskren dijalog i to je ono što ćemo nastaviti da imamo", rekao je Trido.

Naveo je i da se nada da će dijalog biti nastavljen i dodao da želi konstruktivno da sarađuje sa Sijem. Međutim, dodao je, postojaće i stvari u vezi sa kojima neće postojati saglasnost.

Si je samo poručio "stvorite te uslove", i potom rukujući se sa Tridoom nastavio svoj put.

Iz Pekinga poručuju da je reč o normalnoj situaciji.

"Video koji se pojavio je zaista bio kratak razgovor dvojice lidera tokom samita G20. Ovo je vrlo normalno. I nemojte misliti da to treba tumačiti kao kritiku od strane predsednika Sija, da on optužuje bilo koga", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Jučerašnji sastanak bio je prvi između Tridoa i Sija posle više od tri godine.

Taj sastanak, međutim, nije tretiran kao ostali susreti Sija sa drugim liderima, već je okarakterisan kao nezvaničan razgovor.

Prema pisanju kanadskih medija Trido se tokom razgovora požalio na kinesko mešanje u demokratiju Kanade. 

"Želim da naglasim da se Kina nikada ne meša u poslove drugih zemalja", poručio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Rekao je da Peking podržava iskrenu razmenu mišljenja sve dok se održavaju na ravnopravnoj osnovi, i dodao da se Kina nada da će Kanada preduzeti mere za poboljšanje bilateralnih odnosa. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво