Читај ми!

Japan otvara svoje luke za međunarodne putnike posle više od dve i po godine

Japanske vlasti, više od dve i po godine od masovne zaraze kovidom na brodu "Dajmond prinses", dozvoliće obnavljanje međunarodnog pomorskog putničkog saobraćaja.

Japanska vlada će uskoro dozvoliti obnavljanje međunarodnog putničkog brodskog saobraćaja, javljaju mediji u Zemlji izlazećeg sunca, prenoseći izjavu ministra zemlje, infrastrukture, saobraćaja i turizma Tecua Saita. 

To znači da će kruzeri, koji mogu da ponesu više hiljada ljudi i često funkcionišu kao pravi inkubatori virusa, prvi put posle više od dve i po godine obustave zbog epidemije kovida 19, moći da posete japanske lučke gradove poput Jokohame, Kobea ili Nagasakija.

Poslednji takav kruzer, čuveni brod "Dajamond prinses" doplovio je u februaru 2020. na samom početku epidemije u luku Jokohama i privukao veliku pažnju svetske javnosti

Na konferenciji za štampu održanoj juče u Tokiju, ministar Saito je rekao da će međunarodni pomorski saobraćaj biti obnovljen čim brodske kompanije obave potrebne konsultacije sa rukovodstvima luka.

Preduslov za odobravanje ulaska putničkih brodova u Japan biće da su svi putnici vakcinisani bar dva puta, a članovi posade najmanje tri puta.

Odluka japanske vlade uglavnom se pozdravlja kao konačna normalizacija života i ekonomije. Sumnju donekle baca činjenica da, u trenutku kada je objavljena, u australijskom gradu Sidneju u karantinu "sedi" putnički brod "Madžestik prinses" sa oko 800 zaraženih.

Treba i reći da je u Japanu danas, uprkos poodmakloj vakcinaciji, zabeleženo više od 107 hiljada novih slučajeva zaraze, što među građanima dodatno izaziva skepsu zbog odluke o obnovi putničkog brodskog saobraćaja, mada je jasno da su najnoviji sojevi virusa znatno blaži od delta ili britanskog soja.

Uprkos tim strahovanjima, podatak da je Japan u 2019. godini, pre udara novog korona virusa, zabeležio čak 2,15 miliona ulazaka u zemlju zahvaljujući putničkim brodovima sigurno raduje domaće ugostitelje.

S druge strane, jeste istina da učesnici morskih krstarenja koja obuhvataju više zemalja u proseku na kopnu provode manje vremena od turista koji ciljano dolaze na određenu destinaciju.

 Čuveni ili zloglasni kruzer "Dajamond prinses"

Kruzer "Dajamond prinses" sa 3.711 putnika i članova posade je 4. februara 2020. pristao u luku Jokohama, na svega par desetina minuta gradskim prevozom od prestonice Tokija, i tamo ostao tri nedelje u izolaciji, jer je na njemu detektovano prisustvo novog korona virusa.

Za to vreme na ukotvljenom plovilu zarazilo se 712 ljudi, od čega je 14 preminulo. 

Japanska i svetska javnost s velikim interesovanjem su pratili situaciju na brodu, jer je on bio jedan od prvih slučajeva masovne zaraze van Kine.

Pojedine strane vlade zahtevale su da njihovi državljani budu pušteni iz karantina i prebačeni u svoje zemlje.

Pritom, od stepena uspešnosti obuzdavanja virusa na kruzeru zavisilo je i to da li će biti ugroženo održavanje letnjih olimpijskih igara zakazanih za jul iste godine.

Nakon okončanja karantina ispostavilo se da su neki od medicinskih radnika angažovanih iz različitih delova Japana da zbrinu putnike i posadu zbog neprikladne zaštite preneli virus u zajednice iz kojih su došli i tako potpalili epidemiju u zemlji.

Takođe, odluka da se ne dozvoli putnicima da se iskrcaju i odu u karantin u bolnice na kopnu kasnije je kritikovana kao pogrešna. Zaraza se raspalila na samom brodu, proširivši se sa svega deset na čak 712 osoba.

"Dajamond prinses" ("Dijamantska princeza"), plovilo u britanskom vlasništvu vredno je pola milijarde dolara. Ovaj kruzer je izgrađen u Japanu i na svoje prvo putovanje pošao je 2004. godine, a napustio je "zemlju izlazećeg sunca" krajem marta 2020. pošto je izvršena temeljna dezinfekcija.

Brodovi kao svadbene platforme

U dve i po godine od tada naovamo u Jokohamu su pristajali samo retki brodovi koji su saobraćali na unutrašnjim linijama.

Pojedine japanske brodske kompanije u prvoj godini epidemije pokušale su da ostanu prisutne u medijima i svesti potencijalnih korisnika i da obezbede brži oporavak tako što su unapred nudile jeftine aranžmane za krstarenje po svetskim morima za postkovid doba, ali je svaki novi talas virusa to njihovo nastojanje potkopavao.

Pristaništa i brodske kompanije nastojali su da ublaže katastrofalne gubitke koje je prouzrokovala epidemija tako što su iznajmljivali svoj prostor, odnosno, brodove za proslave i ceremonije, poput venčanja.

Brodski terminal u Jokohami, zahvaljujući spektakularnom pogledu koji pruža na Tokijski zaliv i obalu grada i svom modernom arhitektonskom izgledu i tokom epidemije je privlačio ljubitelje fotografije i građanstvo željno izlaska u šetnju.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво