Читај ми!

Brnabićeva u Singapuru na ekonomskom forumu, kako će svet dalje posle sukoba velikih sila

U Singapuru se održava Blumberg ekonomski forum. Na stotine političara, biznismena, novinara raspravljaju o tome kako će svet dalje posle sukoba velikih sila i drugih izazova - ekonomskih i zdravstvenih. Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Još otkako je po dohotku po stanovniku prestigao Japan, svog ekonomskog uzora, Singapur je i ostatku sveta dokazao da mu ambicije prevailaze granice azijskog kontinenta. Zbog višegodišnje organizacije događaja poput Blumbergovog foruma postao je treći finansijski centar na svetu, posle Njujorka i Londona.

Priču o globalnim izazovima u Singapuru započeo je čovek koji je i pre pola veka posredovao u normalizaciji odnosa Amerike i Kine.

"Sada sam veći optimista nego pre dve godine, kada smo na ovom forumu upozoravali da su odnosi među velikim silama na rubu Hladnog rata", kaže Henri Kisindžer, američki političar i diplomata.

Na forumu se raspravljalo i o tome kako će svet dalje posle rata u Ukrajini, pandemije... Srbija, rekla je premijerka-budućnost gradi kroz digitalizaciju.

"Menjali smo zakone da bismo omogućili pristupe za kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem. Zapošljavamo IT stručnjake i dovodimo stranace u Srbiju da rade, ali i vraćamo ljude iz naše dijaspore nazad. Rezultati su bili neverovatni i mislim da smo premašili naša očekivanja", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ista tema bila je u fokusu i van glavnog događaja.

"Svi su zainteresovani da na jedan ili drugi način rade sa Srbijom i našim startap kompanijama. Očekujem da će ovo biti jedan dobar put, da će mnogo toga učiniti da dodatno pozicioniramo Srbiju kao jednu od najnaprednijih zemalja Evrope u smislu novih tehnologija, modernizacije , veštačke intiligencije", kaže Brnabićeva.

Više od devet hiljada km prešlo se i zbog zemlje domaćina. I njeni stanovnici potvrđuju nam da su otvoreni za nova partnerstva.

Srbija i Singapur sticajem okolnosti približili su se u Tokiju. Posle tamošnjeg susreta dvoje premijera pre dva meseca, konkretizovana je želja da se unaprede odnosi koji su do sada bili prijateljski, ali nedovoljno politički razvijeni. Posle više od pola veka bilateralnih odnosa, Srbija u Singapuru otvara prvo stalno predstavništvo.

Predajom patentnog pisma, ozvaničeno je da će šef konzulat Srbije voditi Singapurac, od kog se očekuje uspostavljanje direktnih kontakata između dve zemlje.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се