Читај ми!

Prvi sastanak Džozefa Bajdena i Si Đinpinga na Baliju

U nedostatku susreta Bajden - Putin, ostalo je da se nagađa šta novo donosi susret Bajden - Si Đinping na Baliju u Indoneziji. Svetski mediji insistiraju na prilici za pokušaj normalizacije odnosa dve svetske supersile. Nema sumnje da će na Samitu G20 u središtu pažnje biti ruska invazija na Ukrajinu i rastuće tenzije između Kine i Zapada.

Posle različitih spekulacija poslednjih meseci ko bi sve mogao, od svetskih lidera prvi put od početka rata u Ukrajini, da se susretne na Samitu G20 koji ove sedmice počinje na Baliju, prvi susret predsednika SAD Džozefa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga je najvažniji događaj pred početak Samita.

Dvojica predsednika su poslednje dve godine imali tek video i telefonske razgovore, ali ne i lični susret. Zapravo, ovo je bio prvi takav susret dvojice lidera od kako je Bajden postao predsednik Amerike u januaru 2021.

Diplomatski tonovi i zamerke 

Prvi razgovor je protekao u izražavanju nade i diplomatski intoniranih poruka da njih dvojica imaju odgovornost da pokažu kako njihove dve nacije mogu da upravljaju sopstvenim razlikama (Bajden) ali i da podignu nivo međusobnih odnosa kroz zajedničku spremnost na razmenu mišljenja (Si).

Kako navodi Asošijejted pres, obojica lidera su stigla na Bali sa ojačanim političkim pozicijama.

Bajdenove demokrate su uspele da trijumfuju na izborima za Kongres i da zadrže kontrolu nad Senatom, dok je Nacionalni kongres Komunističke partije Kine pre mesec dana dodelio Siju treći, petogodišnji predsednički mandat. Američki predsednik i pomoćnici Bele kuće u poslednje vreme su pokušali da umanje bilo kakvu ideju o nekakvom "sukobu" između SAD i Kine.

Insistiraju pre svega na zajedničkim izazovima kao što su klimatske promene i zdravstvena bezbednost. Nema sumnje međutim da su odnosi dve zemlje na najnižem nivou dosad u proteklih 50 godina - zbog odnosa prema ratu u Ukrajini, zbog kineskog kršenja ljudskih prava Ujgura što je administracija SAD u više navrata zamerala Pekingu.

Takođe, Bajden je zamerao Pekingu obračun sa demokratskim aktivistima u Hongkongu, prinudne trgovinske prakse, vojne provokacije protiv Tajvana, prenosi Tanjug.

Pre nekoliko nedelja, ističe Njujork tajms, Bajden i Si su izneli suprotstavljene ideje o tome kako se Sjedinjene Države i Kina bore za vojnu, tehnološku i političku prevlast. Tako da će njihovi razgovori na Baliju biti test mogu li oni zaustaviti evidentno i veliko narušavanje odnosa dve zemlje.

Kina je pokazala svoju vojnu moć da uguši Tajvan, a Sjedinjene Države nametnule niz kontrola na izvoz s ciljem ometanja kineske proizvodnje najnaprednijih kompjuterskih čipova - potrebnih za njenu najnoviju vojnu opremu i razvoj u drugim sektorima.

Vidodo u nadi da Rusija neće biti izbačena iz G20

Pitanje je, naime, koliko su visoki zvaničnici Indonezije uspeli u nastojanjima da utiču na zapadne lidere da ublaže retoriku prema zvaničnoj Moskvi. Kako piše evropski Politiko prema izjavama trojice neimenovanih diplomata, a preneo Tanjug, i sam indonežanski predsednik Džoko Vidodo je uložio napore da utiče na administraciju SAD i zapadne lidere „da naprave određene ustupke u kritikama Moskve zbog rata u Ukrajini".

Namera indonežanskog predsednika i predsedavajućeg na Samitu G20 Džoka Vidoda je da se na kraju sastanka 20 najuticajnijih i najvećih privrednih sila na svetu koji će se održati 15. i 16. novembra na Baliju potpiše zajednička deklaracija. To bi Vidodo, prenose isti izvori, smatrao svojim „ličnim uspehom".

Njegov je cilj, navodi se, da se izbegne izbacivanje Rusije iz organizacije G20, te da se dogodi ono što se dogodilo 2014. godine, kada je G8 izbacila Rusiju posle pripajanja Krima i postala G7. Navodno je Vidodo rekao da će predsedavati najtežem Samitu G20 do sada.

Zaharova: "Akrobatika lažiranja" 

Dodatnu pažnju medija na Samit G20 na Baliju izazvao je Asošijejted pres koji je preneo izjave neimenovanih indonežanskih vladinih i medicinskih zvaničnika o tome da je Sergej Lavrov - hospitalizovan. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je to demantovala video snimkom na Telegramu.

Ruski diplomata koji je na Bali došao umesto predsenika Rusije Vladimira Putina na tom snimku sedi u bašti i lista papire, a Zaharova je napisala da su vesti o hospitalizaciji - „akrobatika lažiranja".

Tako je, zbog činjenice da je Vladimir Putin odustao od dolaska na Bali kako bi se uzdržao od neprijatnih susreta, u nedostatku susreta Bajden - Putin, ostalo da se nagađa šta novo donosi susret Bajden - Si Đinping. Iako zvanični Peking i Vašington ne očekuju značajan napredak u odnosima dve zemlje, svetski mediji insistiraju na prilici za pokušaj normalizacije odnosa dve supersile. 

Nema sumnje da će u središtu pažnje Samita na Baliju biti ruska invazija na Ukrajinu i rastuće tenzije između Kine i Zapada.
Bajden, koji je prvi stigao na Bali imaće prilike da se na margini događaja upozna sa novim britanskim premijerom Rišijem Sunakom i novom italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво