Читај ми!

Uhapšena žena osumnjičena da je postavila bombu u Istanbulu; Radnička partija Kurdistana negira umešanost

Žena iz Sirije za koju se sumnja da je ostavila bombu na šetalištu u Istanbulu je uhapšena, kao i još 45 osoba. Odgovornost za napad turski ministar unutrašnjih poslova je prebacio na Radničku partiju Kurdistana (PKK) i na njenu ekspozituru u Siriji. Kurdi, međutim, negiraju umešanost. Najmanje šest osoba je poginulo u eksploziji, a 81 je povređena. Među povređenima i državljanka Srbije.

Turski mediji objavili su sinoć fotografiju žene za koju se sumnja da je umešana u bombaški napad u centru u Istanbula, u kome je poginulo šestoro ljudi, a 81 osoba povređena. Među povređenima je i državljanka Srbije iz Niša.

Od 42 hospitalizovana pacijenta petoro je i dalje na intenzivnoj nezi, od kojih je dvoje u teškom stanju. 

Tokom noći turski šef policije Sulejman Sojlu je, prema pisanju Anadolije, objavio da je uhapšena osoba za koju se sumnja da je postavila bombu, a policija je kasnije potvrdila da je reč o ženi iz Sirije. Policija je saopštila da je privedeno još 45 osoba.

Sojlu je rekao da prvi nalazi istrage upućuju na Radničku partiju Kurdistana (PKK) i na njenu ekspozituru u Siriji PID.

Naveo je i da je naređenje za napad na istanbulsku aveniju Istiklal izdato u Kobaniju, gradu na severu Sirije, gde su turske snage poslednjih godina izvodile operacije protiv milicije sirijskih Kurda IPG.

"Smatramo da je instrukcija za napad stigla iz Kobanija", rekao je Sojlu, i naveo da je bombaš prošao kroz Afrin, još jedan region na severu Sirije.

U TV vestima prikazani su snimci jedne osobe, po svemu sudeći žene, koja ostavlja paket sa bombom ispod uzdignute cvetne leje u aveniji Istiklal, popularnom turističkom odredištu.

Pedesetak ljudi je otpušteno iz bolnice nakon jučerašnjeg napada, ali postoji zabrinutost da bi Turska mogla biti meta drugih bombaških napada, kao i 2015. i 2017. godine kada je izvedena serija sličnih terorističkih akcija.

Istanbul je u prošlosti bio na meti kurdskih ekstremista, pripadnika levičarskih organizacija.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bombaški napad u centru grada "miriše" na terorizam. Naveo je i da je eksplozija "izdajnički napad" i da će počinioci biti kažnjeni.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво