Janukovič predsednik Ukrajine

Centralna izborna komisija proglasila zvanično Viktora Janukoviča pobednikom na predsedničkim izborima u Ukrajini, prethodno odbacivši žalbu premijerke Julije Timošenko na regularnost izbora.

Ukrajinska Centralna izborna komisija (CIK) zvanično je danas proglasila lidera Partije regiona Viktora Janukoviča pobednikom na predsedničkim izborima.

"Centralna izborna komisija proglašava Viktora Fedoroviča Janukoviča za izabranog predsednika Ukrajine", saopštio je predsednik CIK Volodimir Šapoval.

Prema konačnim zvaničnim rezultatima, Janukovič je u drugom krugu predsedničkih izbora 7. februara dobio 3,48 odsto glasova više od rivalke, ukrajinske premijerke Julije Timošenko, prenele su agencije.

CIK je konačne rezultate izbora objavila tri dana pre predviđenog roka. Ovo predstavlja veliki udarac Timošenkovoj, koja pokušava da ospori rezultate izbora, ocenio je AP.

Odbačena žalba Timošenkove

Nešto ranije, CIK je saopštila da neće razmatrati žalbu premijerke, koja tvrdi da ima dokaze o krađi glasova na prošlonedeljnim izborima.

Timošenkova je juče izjavila da ima dokaze o prevarama na izborima i najavila da će uložiti žalbu sudu, ali je dodala da neće narod pozvati na masovne demonstracije.

"Želim veoma jasno da kažem - Janukovič nije naš predsednik. Šta god se desilo u budućnosti, on nikada neće postati legitimno izabran predsednik Ukrajine", rekla je Timošenkova u televizijskom obraćanju naciji.

Julija Timošenko je naglasila i da se nekoliko posmatrača iz Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) složilo da je podrži u daljem pravnom postupku, kao i da će obezbediti video materijal koji potvrđuje njene navode da su izbori pokradeni.

OEBS je, međutim, ranije saopštio da su izbori bili pošteni i transparentni. Isto su ocenili i posmatrači iz drugih međunarodnih organizacija koji su pratili ukrajinske izbore.

Prema preliminarnim rezultatima koje je saopštila Centralna izborna komisija, Viktor Janukovič je u drugom krugu predsedničkih izbora održanom 7. februara osvojio 48,95 odsto glasova, a Julija Timošenko 3,48 odsto manje, odnosno 45,47 odsto.

Janukoviču su pobedu na izborima ranije čestitali zvaničnici EU, kao i američki predsednik Barak Obama.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 30. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво