Sedam vojnika UN ubijeno u Darfuru

Ukupno sedam pripadnika mešovitih mirovnih snaga Ujedinjenih nacija i Afričke unije u sudanskoj pokrajini Darfur je ubijeno, a 22 ranjeno, u još nerazjašnjenom napadu.

"Policija UN je potvrdila da je sedam osoba ubijeno, dok su 22 ranjene, od čega najmanje trojica ozbiljno", saopštile su mirovne snage u Darfuru.

Među poginulima su četvorica mirovnjaka iz Ruande, jedan policajac iz Gane i još jedan iz Ugande. Državni mediji su preneli da je konvoj od 40 oklopnih vozila iz zasede napao pripadnike mirovnih snaga, dok su bili u patroli u Darfuru. Uništeno je i deset vozila mirovne misije.

Ko je odgovoran, još se ne zna. U Darfuru postoji veliki broj naoružanih grupa - pobunjeničke frakcije, pro-vladine milicije i kriminalci.

Mešovite mirovne snage, upućene u Darfur kako bi sprečile nasilje koje je u prethodnih pet godina odnelo između 200.000 i 400.000 života i izazvalo milionski talas izbeglica, potvrdile su incident nakon što je lokalna novinska agencija SUNA javila da je u incidentu ubijeno pet "plavih šlemova", dok je čak 17 nestalo.

Iako je od odluke da se u Darfur uputi oko 26.000 mirotvoraca prošlo više od pola godine, u tu pokrajinu je stiglo svega oko 9.000 pripadnika mirovnih snaga, što je nedovoljno za kontrolu regiona veličine Francuske.

Mirovnjaci su često na meti u Darfuru, gde pokušavaju da zaštite civile od takozvanih "džandžavid" grupa - milicija Arapa nomada, koje podržava sudadanska vlada, a koji ciljaju na starosedeoce Afrikance.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво