Читај ми!

Balistička raketa iz Severne Koreje proletela kroz vazdušni prostor Japana

Mediji u Istočnoj Aziji javljaju da su oružane snage Demokratske Narodne Republike Koreje jutros po lokalnom vremenu ispalile balističku raketu srednjeg dometa koja je proletela kroz japanski vazdušni prostor i prevalila oko 4.600 kilometara pre nego što se srušila u vode Tihog okeana.

Jutros oko sedam sati i četrdeset minuta po lokalnom vremenu kroz japanski vazdušni prostor proletela je raketa srednjeg dometa ispaljena iz Demokratske Narodne Republike Koreje, javljaju japanski mediji.

Balistička raketa preletela je Japan iznad prefekture Aomori u regionu Tohoku i završila u Tihom okeanu van Ekskluzivne ekonomske zone Japana, što znači da je letela bar još oko 200 nautičkih milja (oko 370 kilometara) nakon što je izašla iz vazdušnog prostora Japana.

To je prvi put od 2017. godine, a ukupno sedmi put, da je Severna Koreja u svojim testovima projektila srednjeg i velikog dometa raketu ispalila kroz japanski vazdušni prostor.

Južnokorejski mediji prenose procene armije te zemlje da je reč o projektilu tipa "Hvasong 12", koji je leteo brzinom od oko 17 maha i preleteo više od četiri i po hiljade kilometara. Ta raketa pored cele teritorije Japana (na kojoj se nalaze i vojne baze vojske SAD) može da zahvati i američko ostrvo Guam u zapadnom Pacifiku.

U Japanu je zbog uzbune privremeno bio zaustavljen železnički saobraćaj u regionu Tohoku i na susednom japanskom ostrvu Hokaido dok nije utvrđeno da je raketa pala u more, a došlo je i do manjeg kašnjenja u avionskom saobraćaju u tom, severnom delu zemlje.

Japanski premijer Fumio Kišida snažno je osudio severnokorejsku raketnu probu, a glasnogovornik vlade u Tokiju Hirokazu Macuno okarakterisao ju je kao ugrožavanje bezbednosti ljudi i imovine u njegovoj državi, kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji se odnose na razvoj balističkog i nuklearnog naoružanja na Korejskom poluostrvu i ozbiljni izazov.

I u Japanu i Južnoj Koreji održani su hitni, vanredni sastanci nacionalnih saveta za bezbednost.

Intenziviranje raketnih proba

Severna Koreja ove godine izvršila je dvadeset proba raketnog naoružanja u kojima je ukupno ispaljeno 40 projektila. Poslednjih dana mediji u Istočnoj Aziji javljaju i da su u Severnoj Koreji poodmakle pripreme za novu nuklearnu probu.

Analitičari u Istočnoj Aziji smatraju da učestali testovi ove godine, pored daljeg unapređenja pouzdanosti naoružanja, kao reakcija na nedavne zajedničke vežbe vojski SAD, Japana i Republike Koreje i posetu američkog nosača aviona "Ronald Regan" južnokorejskoj vojnoj luci, imaju za cilj i odvraćanje, ali i privlačenje pažnje međunarodne javnosti na izolovanu komunističku državu koju je poslednjih meseci pa i godina ispala iz žiže interesovanja svetskih medija zbog pandemije koronavirusa, zategnutosti u vezi Tajvana i krize u Ukrajini.

Konačni cilj vlade u Pjongjangu je, smatraju ti vojnopolitički komentatori, da bude priznata, naročito od SAD, kao sposobna nuklearna i raketna vojna sila, što bi onda u budućnosti možda moglo da dovede i do ublažavanja ekonomskih sankcija.

U regionu Istočne Azije se strahuje da bi uskoro mogla da usledi i proba interkontinentalne rakete dalekog dometa, budući da je jedan od strateških prioriteta Severne Koreje da usavrši projektile koji mogu da prelete 15.000 kilometara i dosegnu celu teritoriju SAD.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво