Читај ми!

Novi slučaj kolere na Haitiju, strah od razbuktavanja epidemije

Na Haitiju je potvrđen jedan slučaj kolere, a ispituje se još nekoliko sumnjivih slučajeva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Ministarstvo zdravlja Haitija saopštilo je da je jedan slučaj kolere potvrđen u oblasti Port-o-Prensa i da ima sumnjivih slučajeva u gradu Sit Solej izvan prestonice.

Građanima je upućen poziv da preduzmu sanitarne mere kao što su pranje ruku i konzumiranje čiste vode za piće kako bi izbegli zarazu.

Razbuktavanje epidemije kolere bio bi razoran za Haiti, gde je privredna aktivnost zaustavljena prošlog meseca zbog blokade bande koja je sprečila distribuciju goriva, što je dovelo do nestašice koja je zatvorila preduzeća i mnoge bolnice.

Novi slučaj kolere otkriven je dve godine nakon što se karipska zemlja oporavila od epidemije te bolesti, za čije izbijanje su okrivljene mirovne snage Ujedinjenih nacija koje su poslate na Haiti.

Ujedinjene nacije su se 2016. izvinile zbog izbijanja epidemije, ne preuzimajući odgovornost.

Nezavisno veće koje je imenovao tadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun objavilo je izveštaj iz 2011. koji nije konačno utvrdio kako je kolera uneta na Haiti.

Članovi panela su 2013. nezavisno objavili članak u kojem su zaključili da je osoblje povezano sa mirovnom misijom UN "najverovatniji izvor".

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво