Читај ми!

Teheran najavljuje obračun sa javnim ličnostima; zahtev Fifi da izbaci Iran sa prvenstva u Kataru

Vlasti u Iranu povećale su pritisak na javne ličnosti i novinare zbog talasa protesta pokrenutih nakon smrti Mahse Amini, dvadesetdvogodišnje devojke koja je pala u komu nakon hapšenja tamošnje tzv. moralne policije. Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da su desetine demonstranata stradale tokom gušenja protesta. Traže od Fife i da izbaci Iran sa Svetskog kupa u Kataru.

Reditelji, glumci, sportisti, muzičari podržali su proteste, a mnogima je signal bio potez fudbalske reprezentacije koja je ostala u crnim trenerkama dok je intonirana himna pred početak meča protiv Senegala u Beču.

"Preduzećemo akcije protiv javnih ličnosti koje su potpalile plamen nereda", rekao je načelnik provincije Teherana Mohsen Mansuri.

Šef iranskog pravosuđa imao je sličnu izjavu, optužio ih je da su se "postali poznati zahvaljujući podršci sistema, a da su se pridružili neprijatelju kada su teška vremena".

Upozorenja su usledila nakon skoro dvonedeljnih protesta širom Irana i gušenja tih protesta, u kojima su desetine ubijene.

Prema procenama Iranskih ljudskih prava, grupe sa sedištem u Norveškoj, ubijene su najmanje 83 osobe, među kojima i deca.

Predsednik Ebrahim Raisi upozorio je da, uprkos tugi i žalosti zbog smrti Aminijeve, javna bezbednost je "crvena linija za Islamsku Republiku Iran i da niko nema pravo krši zakon i izaziva haos".

Protesti su se prelili i izvan Irana, čak i u Avganistan. Žene su ispred ambasade Irana u Kabulu nosile transparente na kojima je pisalo "Iran je ustao, sada je red na nas" i "Od Kabula do Irana, recite ne diktaturi".

Iranska policija je uhapsila reportera koji je izveštavao sa sahrane Aminijeve, kao i novinara koji je otišao u bolnicu kada je Aminijeva pala u komu i objavio priču koja se raširila i izvan granica Irana.

Grupe za zaštitu ljudskih prava traže od Fife da izbaci Iran sa Svetskog kupa u Kataru zbog načina na koji vlasti tretiraju žene. U pismu koje su uputili predsedniku Fife Đaniju Infantinu, organizacija je saopštila da iranske vlasti odbijaju da dozvole ženama prisustvo na utakmicama.

"Iranska fudbalska asocijacija nije samo saučesnik u zločinima režima. To je direktna pretnja sigurnosti ženskih navijača u Iranu i gde onda da naš nacionalni tim igra u svetu. Fudbal treba da bude bezbedno mesto za sve nas", navela je ova grupa za zaštitu prava.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво