Читај ми!

Da li je Đorđa Meloni italijanska Marin Le Pen

Đorđa Meloni je 2008. godine, sa 31 godinom, postala najmlađi italijanski ministar. Silvio Berluskoni joj je dodelio portfelj omladine i sporta. Politikolozi kažu da Melonijeva nije opasnost za demokratiju, već za Evropsku uniju, stavljajući je u isti kalup sa Marin Le Pen i Viktora Orbana.

Od Velike Britanije, Amerike, preko Francuske i Španije, ali i drugih zemalja, pobeda desnice na izborima u Italiji bila je vest dana. Mediji su vest prenosili uz komentare da je to najekstremnija desničarska partija još od Musolinija koja je došla na vlast u Italiji.

Ono što u Italiji nazivaju centralnom desnicom u svetu nazivaju ekstremnom, ultra desnicom sa strahom da je to početak povratka fašizma u Italiju, te da će ova zemlja biti bliska poziciji Poljske i Mađarske u Evropskom parlamentu.

Pobeda desnice vraća u italijanski parlament i Silvija Berluskonija koji ima tradicionalno dobar odnos sa Putinom, a tu je i Mateo Salvini iz Lige koji iako je u koaliciji sa Đorđom Meloni ima suprotne stavove o sankcijama Rusiji i slanju naoružanja Ukrajini. On je protiv, dok je Melonijeva za.

Desnica je ubedljivo pobedila iako je na glasanje izašlo malo Italijana, njih 63,91 odsto, jer su se mnogi uzdržali ne želeći više da glasaju za one koji su "manje zlo".

Levica je doživela veliki poraz i potrebna joj je potpuna reorganizovacija, dok je dobro prošao pokret Pet zvezdica za koji se do pre izvesnog vremena smatralo da neće više ni postojati.

Reakcije Italijana su različite, od onih koji smatraju da ono za šta se zalaže Melonijeva, a to su Bog, domovina i porodica, jeste povratak u prošlost i u doba fašizma.

Sa druge strane, tu su oni koji su glasali za nju smatrajući da je došao kraj eri političke korektnosti i da je ovo povratak pravim vrednostima, jer je premijerka odlučno za tradicionalnu familiju koja podazumeva majku i oca, a ne roditelja jedan i dva, protivi se LGBT zajednici, kao i nelegalnim imigracijama.

Melonijeva je istakla da je levica ta koja izvlači na površinu fašizam i pitanja od pre 70 godina, a da je ono što interesuje stanovnike Italije to kako da bolje žive, kao i da budu deo jedne efikasnije evropske zajednice, naglašavajući na taj način da ona nije protiv Evrope kako mnogi misle, ali jeste za bolju Evropu u kojoj neće biti nametanja mišljenja i oduzimanja prava da se razmišlja i drugačije od onoga kako nameće jedna struja u svetu, a uz odbranu tradicionalnih vrednosti koje je ona izrazila i rečenicom koja ju je proslavila, a to je: "Ja sam Đorđa, ja sam žena, majka, Italijanka i hrišćanka".

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво