Читај ми!

Ko je Đorđa Meloni – od hvaljenja Musolinija do istorijskog uspeha

Italijanska političarka Đorđa Meloni, liderka stranke Braća Italije, koja će, gotovo izvesno, postati prvi premijer Italije iz krajnje desnice od vladavine Benita Musolinija, zbog svojih stavova izazvala je veliku pažnju svetske javnosti, a kod pojedinih i zabrinutost za budućnost Evropske unije.

Đorđa Meloni je rođena u Rimu 1977. godine. Majka joj je sa Sicilije, a otac, koji je napustio porodicu tokom kada je Melonijeva imala 11 godina, poreklom je sa Sardinije.

Od samih početaka Đorđa Meloni bila je naklonjena desnici. Sa 15 godina se priključila Omladinskom frontu, koji je bio omladinsko krilo neofašističkog Italijanskog socijalnog pokreta, a kasnije je postala predsednica studentskog ogranka Nacionalne alijanse.

Ostala je upamćena njena izjava iz 1996. godine, kada je za italijanskog diktatora Benita Musolinija rekla da je bio "dobar političar, najbolji u poslednjih 50 godina". 

Postala je poslanica italijanskog parlamenta iz redova Nacionalne alijanse nakon izbora 2006. godine, a tada je počela i novinarsku karijeru. Dve godine kasnije, izabrana je za ministra omladine u četvrtom kabinetu Silvija Berluskonija i na toj funkciji ostaje do 2011. godine.

Nije uvek bila saglasna sa Berluskonijevom politikom, a najveću pažnju javnosti privukla je kada je pozvala italijanske olimpijce da bojkotuju otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu 2008. zbog politike Kine prema Tibetu, što su osudili i Berluskoni i tadašnji šef diplomatije Franko Fratini.

Sledeće godine, kada se njena stranka ujedinila sa Berluskonijevom Forca Italijom, postala je predsednica omladinskog pokreta nove stranke Narod slobode.

Nakon smene Silvija Berluskonija sa mesta premijera, sa stranačkim kolegama Ignacijom la Rusom i Gvidom Krosetom usprotivila se odluci stranke da podrži vladu Marija Montija, nakon čega su 2012. osnovali stranku Braća Italije, čije je ime izvučeno iz italijanske himne.

Na izborima sledeće godine podržali su Berluskonijevu koaliciju i osvojili devet poslaničkih mandata.

Politički stavovi 

Preuzela je vođstvo partije u martu 2014. godine i od tada izrazito u svojoj politici iskazuje stavove kojima se protivi abortusu, eutanaziji i zakonima koji podržavaju istopolna partnerstva i brakove. Na porodičnom skupu 2016. rekla je da se protivi tome da istopolne zajednice usvajaju decu.

Melonijeva zagovara tradicionalne katoličke porodične vrednosti, ali kaže da će sačuvati italijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje lekarima da odbiju da ih rade.

Kaže da ženama, koje misle da im je pobačaj jedina opcija, želi da pruži pravo na izbor.

Kako navodi Bi-Bi-Si, dok je nastojala da uveri zapadne saveznike Italije, snažno podržavajući proukrajinsku liniju vlade Marija Dragija, njena tvrdokorna konzervativna socijalna politika zabrinjava mnoge.

Odlučna i borbena dok kritikuje Evropsku uniju, masovnu imigraciju i "LGBT lobije", ta 45-godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan lični brend.

"Da – prirodnoj porodici, ne – LGBT lobijima!" govorila je Melonijeva gostujući na nedavnom mitingu španske krajnje desničarske stranke Voks.

Profesor Pasareli kaže da Melonijeva nije opasnost za demokratiju, već za Evropsku uniju, stavljajući je u isti kalup sa Marin le Pen i Viktorom Orbanom.

U želji da postane prva žena premijer Italije, ona je potvrdila svoj ženski identitet, ali, smatra profesor Pasareli, na mačo politički način.

Za svoje saveznike, ona bi predstavljala radikalnu političku promenu koja je potrebna Italiji, s obzirom na njenu dugu ekonomsku stagnaciju, navodi Bi-Bi-Si.

Melonijeva ima ćerku, rođenu 2016, s partnerom Andreom Đambrunom, televizijskim novinarom.

Ukoliko bude izabrana, Đorđa Meloni mogla bi da bude prva žena koja bi se našla na mestu šefa italijanske vlade.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво