Читај ми!

Tokio, samospaljivanje u znak protesta zbog državne sahrane Šinza Abea

Neimenovani muškarac se zapalio u blizini kancelarije japanskog premijera, očigledno u znak protesta protiv državne sahrane bivšeg premijera zemlje Šinza Abea sledeće nedelje, prenosi Gardijan.

Muškarac čije ime nije poznato, je bio bez svesti i zadobio je opekotine po celom telu nakon incidenta u Tokiju, manje od nedelju dana pre državog ispraćaja ubijenog bivšeg premijera Šinza Abea.

Protivljenje državnoj sahrani 27. septembra poraslo je otkako je Abeova smrt dovela do otkrića o vezama vladajuće Liberalno-demokratske partije sa Unifikacionom crkvom, čiji su članovi kolokvijalno poznati kao Muniji.

Mediji navode se da je demonstrant, koji ima 70 godina, došao svesti i rekao policiji da se polio uljem pre nego što ga je zapalio. U blizini mesta događaja pronađena je beleška u kojoj je rekao da se "snažno protivi" sahrani.

Novinska agencija Kjodo i druge medijske kuće saopštile su da je policija pozvana na lice mesta oko 7 ujutro nakon izveštaja da je neko "zahvaćen plamenom". Mediji navode da je povređen i policajac koji je ugasio plamen.

Tecuja Jamagami, koji je osumnjičen da je 8. jula ubio Abea iz pištolja kućne izrade, navodno je rekao istražiteljima da je ciljao političara zbog njegovih veza sa Unifikacionom crkvom.

Jamagami je rekao da je njegova porodica uronjena u siromaštvo pre 20 godina kada je njegova majka, pripadnica crkve, donirala velike sume novca toj organizaciji.

Abe nije bio član crkve, ali je prošle godine poslao video-poruku sa čestitkama na događaj podružnice. Nedavno istraživanje vladajuće stranke od 379 poslanika pokazalo je da je skoro polovina imala neki oblik interakcije sa tom crkvom.

Tu crkvu, kako navodi britanski list, koju je u Južnoj Koreji osnovao 1954. godine samoproglašeni mesija Sun Mjung Mun, ohrabrio je Abeov deda i posleratni premijer Nobusuke Kiši da uspostavi prisustvo u Japanu, kao suprotstavljanje komunizmu i sindikalizmu.

Organizacija, poznata po masovnim venčanjima, optužena je da vrši pritisak na vernike da daju donacije koje sebi ne mogu priuštiti. Unifikaciona crkva je te navode negirala.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво